Sos malinowy można kupić w sklepie gotowy albo pokusić się o jego zrobienie w domu. Taki domowy nie jest trudny w przygotowaniu.
Sos malinowy dzisiejszy nie wymaga gotowania. Jest dobry do spożycie od razu po przygotowaniu. Doskonały do lodów, deserów i ciast.
Składniki:
- 250 g malin
- łyżeczka soku z cytryny
- 2 do 5 łyżek cukru pudru
Do przygotowania ego sosu będzie nam potrzebna miska oraz sitko. dodatkowo chwila cierpliwości przy przecieraniu owoców.
Sos malinowy – domowy można robić na kilka sposobów. Ja dziś przedstawiam Wam mój ulubiony – taki który nie wymaga gotowania. Owoce malin delikatnie płuczemy. Następnie układamy porcjami na sitku i za pomocą łyżki przecieramy. Na sitku mają nam pozostać tylko pestki.
Proces ten wymaga odrobiny cierpliwości i … jego efektem ubocznym może być jakiś odcisk na palcu.
Przetarty sok – mus malinowy mieszamy z sokiem z cytryny i 2 łyżkami cukru pudru. Po całkowitym rozpuszczeniu cukru próbujemy gotowy sos – jeśli jet nadal kwaśny dosładzamy kolejną łyżkę.
Gotowy sos przechowujemy w lodówce przez maksymalnie tydzień .
Zrobiłam go do klusek na parze i świetnie się sprawdził 🙂 Trochę go zmodyfikowałam – zamiast cukru 3 łyżki miodu gryczanego i dodatkowo 3 listki mięty, a sok cytrynowy pominęłam, bo moje maliny były bardzo kwaśne. Żyć, nie umierać 🙂 Dziękuję za inspirację 🙂
sliczny ma kolorek!!! taki domowy jest najlepszy