Trufle domowe już były – w wersji z Oreo (klik ) Dziś zapraszam jednak na lekko odchudzoną porcję słodyczy.
Trufle nasze powstały znowu z 3 składników. Ich przygotowanie nie było pracochłonne – ale czasochłonne już tak ( pamiętajmy, że trufle przed formowaniem należy schłodzić ) . A dzieci miały radość podczas formowania małych kuleczek. Choć brakowało im obtaczania trufli w kakao. Jednym tym razem postanowiłam zrezygnować z tej fazy i było to bardzo dobre posunięcie.
Składniki:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 ml śmietanki 30 %
- 200 ml otrąb granulowanych truskawkowych
W kąpieli wodnej umieszczamy śmietankę wraz z pokruszoną czekoladą. Podgrzewając delikatnie i czekamy, aż masa będzie jednolita. Zdejmujemy ją z kąpieli i dodajemy otręby – można je wcześniej pokruszyć w moździerzu, utłuc tłuczkiem czy też skruszyć blenderem.
Masę umieszczamy na 2-3 godziny w lodówce. Po tym czasie formujemy małe kulki ( wielkości winogrona ) i umieszczamy w papilotkach.
Szybki i smaczny deser. A kto nie wie, że są tam otręby myśli, że zjada trufle z orzeszkami 😉 I zastanawia się skąd ten posmak lata i truskawek 😉
Zastanawiam się jakie Wy macie pomysły na trufle ? Jakie ciekawe połączenia smaków czy składników zastosowaliście w swoich kuchniach ? Podzielcie się pomysłami w komentarzach – poszukuję inspiracji na zbliżające się kinderbale 😉 Kilka pomysłów w głowie mam .. ale jak wiadomo, że wskazówek nigdy nie za mało.