Truskawki w syropie to jeden z naszych tegorocznych pomysłów na zamknięcie lata w słoiku. Prosty i szybki sposób. Czyli taki jak lubimy najbardziej.
Truskawki w syropie robiła już moja babcia. I pamiętam, że był to jeden z lepszych słoiczków w spiżarni. Można było na bazie słoiczka zrobić kompot, zjeść owoce albo syropem polać kluski na parze. Nic dziwnego, że i w naszej kuchni nie mogło zabraknąć takiego wielofunkcyjnego słoiczka 😉
Składniki:
- 1 kg truskawek
- 200 g cukru
Truskawki myjemy i usuwamy szypułki. Nie kroimy nawet dużych owoców. Przekładamy je partiami do garnka lub miski i przesypujemy cukrem. Odstawiamy na godzinę.
Po tym czasie przekładamy owoce do wyparzonych słoiczków ( my wybraliśmy o pojemności 200- 300 ml )i uzupełniamy syropem, który powstał. Zakręcone słoiczki pasteryzujemy – my wybieramy metodę gotowania słoiczków w garnku. Wykładamy go na dnie ściereczką, ustawiamy słoiczki w taki sposób aby nie stykały się ściankami i wlewamy wodę do 3/4 wysokości słoiczków. Przykrywamy garnek pokrywką i na wolnym ogniu doprowadzamy wodę do zagotowania. Od tego momentu na małym ogniu gotujemy słoiczki przez 20 minut.
Delikatnie wyjmujemy następnie słoiki z garnka i ostawiamy do ostygnięcia.
PS – jeśli w garnku zostanie Wam syrop z truskawek nie wylewajcie go. Można go wykorzystać na kilka sposobów – niedługo napiszemy co my z niego zrobiliśmy.
takie cos robila moja babcia…pycha