TRUSKAWKI W SYROPIE – NA ZIMĘ

Truskawki w syropie to jeden z naszych tegorocznych pomysłów na zamknięcie lata w słoiku. Prosty i szybki sposób. Czyli taki jak lubimy najbardziej.

Truskawki w syropie robiła już moja babcia. I pamiętam, że był to jeden z lepszych słoiczków w spiżarni. Można było na bazie słoiczka zrobić kompot, zjeść owoce albo syropem polać kluski na parze. Nic dziwnego, że i w naszej kuchni  nie mogło zabraknąć takiego wielofunkcyjnego słoiczka 😉

Składniki:

  • 1 kg truskawek
  • 200 g cukru

Truskawki myjemy i usuwamy szypułki. Nie kroimy nawet dużych owoców. Przekładamy je partiami do garnka lub miski i przesypujemy cukrem.  Odstawiamy na godzinę.

Po tym czasie przekładamy owoce do wyparzonych słoiczków ( my wybraliśmy o pojemności 200- 300 ml )i uzupełniamy syropem, który powstał. Zakręcone słoiczki pasteryzujemy – my wybieramy metodę gotowania słoiczków w garnku. Wykładamy go na dnie ściereczką, ustawiamy słoiczki w taki sposób aby nie stykały się ściankami i wlewamy wodę do 3/4 wysokości słoiczków. Przykrywamy garnek pokrywką i na wolnym ogniu doprowadzamy wodę do zagotowania. Od tego momentu na małym ogniu gotujemy słoiczki przez 20 minut.

Delikatnie wyjmujemy następnie słoiki z garnka i ostawiamy do ostygnięcia.

PS – jeśli w garnku zostanie Wam syrop z truskawek nie wylewajcie go. Można go wykorzystać na kilka sposobów – niedługo napiszemy co my z niego zrobiliśmy.

truskawki w syropie na zimę przepis

Truskawki w syropie

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

UWAGA - Nasz blog to niezły żarłoczek. Pomóż go nam nakarmić. Będzie miał pełny brzuszek jeśli zostawisz komentarz, udostępnisz wpis w Google+ albo po prostu klikniesz lubię to :) Cokolwiek zrobisz - dziękujemy :) 

1 Komentarz to “TRUSKAWKI W SYROPIE – NA ZIMĘ”

  1. anet pisze:

    takie cos robila moja babcia…pycha

Designed by Free Wordpress Themes and Sponsored by Curry and Spice