Pizza to jedno z dań typowo wakacyjnych. Jednak w te wakacje nie gościła często na moim stole. A wakacje powoli dobiegają końca. Mój urlop już się skończył… Więc na pożegnanie sezonu grillowego wariacja na temat pizzy… wariacja na temat grilla… pizza z grilla 🙂 Tak.. to możliwe … nie trzeba mieć piekarnika, żeby upiec pizzę …
Składniki:
- 500 g mąki
- 40 g drożdży
- 200 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 3 łyżki oliwy
Pizza z grilla nie jest trudna w przygotowaniu. Zaczynamy od drożdży, które rozpuszczamy w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru. Kiedy zaczną pracować dodajemy je do mąki . Dodajemy również sól i oliwę. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy… Kiedy ono nam spokojnie rośnie, my szykujemy dodatki albo grillujemy karkówkę.
Z wyrośniętego ciasta formujemy male placki pizzy, smarujemy ulubionym sosem pomidorowym i układamy dodatki – u nas był to ser typu mozzarella, salami, papryka, pieczarki oraz cebula. Gotowe placki kładziemy na folii aluminiowej i grillujemy około 10-15 minut na grillu z pokrywą – nasz miał podczas grillowania temp. w okolicach 150 stopni.
A potem wystarczy pizze zjeść z ulubionym sosem albo i bez 😉
Fajny pomysł, warto by dodać że pizza smakuje lepiej jak dochodzi na żarze niż na dopiero co rozpalonym grillu
Ola – no dla mnie to oczywiste 😉 zawsze grillujemy na żarze a nie na ogniu 😉
Ale pyszna ta wasza pizza z grilla!
Ileż to rzeczy można na grillu zrobić, super!
tylko dwie rzeczy nas ograniczają – własna wyobraźnia i rozmiar grilla 🙂
Domowa zawsze najlepsza 🙂 Pychotka!
o 😀 pizza z grilla, a to mnie zaskoczylas 😀 super!