GROSZEK PTYSIOWY SMAKOWITY, DOMOWY

Groszek ptysiowy… postanowiliśmy jakiś czas temu sprawdzić, czy damy radę zrobić domowe groszki, ptysie czy eklerki. Wiadomo – zaczęliśmy od tego co najmniejsze – czyli domowego groszku ptysiowego 😉

Groszek ptysiowy – czyli ciasto parzone. Stwierdziłam, że skoro przy produkcji churros dajemy radę to czemu nie podniesiemy sobie poprzeczki wyżej 😉 Okazało się, że nie taki diabeł straszny 😉 Znaleźliśmy metodą prób i błędów idealny dla nas przepis i … coraz bardziej się rozkręcamy 😉 Oczywiście młodych wciągnęło wyciskanie ciasta na blachę 😉 A jak takie ciasto przygotować ?

Składniki:

  •  1 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. wody
  • 50 g Smakowitej Pajdy z cebulką i jabłkiem
  • szczypta soli
  • 4 całe jajka – średnie lub 3 duże

W garnku podgrzewamy ( na małym ogniu ) wodę z dodatkiem soli i Smakowitej Pajdy. Kiedy tłuszcz się rozpuści, a woda zagotuje przystępujemy do dalszego etapu.  Pozostawiając garnek na gazie delikatnie dodajemy przesianą mąkę i energicznie mieszamy ciasto – tutaj najlepiej sprawdza się naszym zdaniem drewniana łyżka 🙂 Mieszamy i „parzymy” ciasto przez około 3 minut – sprawdźmy dokładnie czy masa jest jednolita i nie ma nigdzie surowej mąki. Odstawiamy garnek z ciastem na kilka minut – ma lekko ostygnąć. Do jeszcze ciepłego ciasta wbijamy pojedynczo jaja i mieszamy dalej – można pozostać przy łyżce, a można też  wykorzystać do tego celu mikser.

Gotowe ciasto należy przełożyć do rękawa cukierniczego lub tak jak w naszym wypadku do maszynki ( choć sprawne ręce i za pomocą łyżek uformowały by groszki ) i wyciskać na papier do pieczenia.

Tak przygotowane groszki pieczemy przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 210 stopni.

groszek ptysiowy domowy

Domowy groszek ptysiowy

Przepis na groszek ptysiowy to kolejny przepis biorący udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!”, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda. A to wszystko z jednego powodu … Smakowita Pajda zaskoczyła mnie możliwościami jej wykorzystania. Obiecuję, że to nie ostatni przepis z jej wykorzystaniem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

UWAGA - Nasz blog to niezły żarłoczek. Pomóż go nam nakarmić. Będzie miał pełny brzuszek jeśli zostawisz komentarz, udostępnisz wpis w Google+ albo po prostu klikniesz lubię to :) Cokolwiek zrobisz - dziękujemy :) 

Możesz zostawić komentarz, lub trackback from your own site.

2 komentarze to “GROSZEK PTYSIOWY SMAKOWITY, DOMOWY”

  1. Majana pisze:

    Ciekawy pomysł na wykorzystanie Smakowitej Pajdy.
    Dziękuję za udział w konkursie 🙂

  2. Ewa Mróz pisze:

    Witam 🙂 , Ze smalczyku wychodzi pyszne ciasto ptysiowe. Przygotowuje się na nim doskonale ptysie 🙂 . Również zgłosiłam swój przepis na konkurs na ciasto ptysiowe kilka dni temu- robiłam na smalczyku z ogrodowymi ziołami. Pozdrawiam 🙂

Skomentuj Ewa Mróz

Designed by Free Wordpress Themes and Sponsored by Curry and Spice