LENIWE Z NUTKĄ LIMONKI

Leniwe – zwane też pierogami leniwymi – goszczą u nas często. Z reguły w wersji tradycyjnej, ale czasem też pozwalamy sobie na odrobinę eksperymentów. I tak oto powstał nasz dzisiejszy smak.

Leniwe dzisiejsze zostały wzbogacone limonką – a dokładniej jej otartą skórką. To był strzał w 10. Zapraszam więc na ekspresowe danie obiadowe 😉 W sam raz na nadchodzące wakacje i urlopowe wyjazdy 😉

Składniki:

  • 1/2 kg sera
  • 1 jajko
  • 1/2 szkl. mąki
  • 1 limonka

Limonkę należy dokładnie umyć oraz sparzyć. Następnie ścieramy z niej delikatnie skórkę ( tylko zieloną warstwę ). 

Ser rozgniatamy widelcem, dodajemy do niego jajko oraz otartą skórkę limonki. Mieszamy masę i dodajemy mąkę. Wyrabiamy w miarę jednolitą masę ( my osobiście lubimy grudki sera w leniwych), która nie będzie się kleiła do rąk.

Następnie odrywamy po kawałku ciasta i rolujemy w wałeczki. Każdy wałek delikatnie spłaszczamy i wycinamy z niego „kluseczki” o szerokości ok. 2 cm.  

Gotowe leniwe wrzucamy na gotującą się osoloną wodę. Czekamy aż wypłyną i od tego momentu gotujemy jeszcze przez 3-4 minuty.

Wyjmujemy i podajemy na ulubione sposoby – z masłem i cynamonem, cukrem, a może z sosem waniliowym ? 

leniwe, pierogi leniwe, limonka

Nasze leniwe z limonką jeszcze przed gotowaniem

 

pierogi leniwe, sos waniliowy

Leniwe z sosem waniliowym, po które skrada się mała rączka 😉

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

UWAGA - Nasz blog to niezły żarłoczek. Pomóż go nam nakarmić. Będzie miał pełny brzuszek jeśli zostawisz komentarz, udostępnisz wpis w Google+ albo po prostu klikniesz lubię to :) Cokolwiek zrobisz - dziękujemy :) 

Designed by Free Wordpress Themes and Sponsored by Curry and Spice