
Makaron ze szparagami – to nasze odkrycie tegorocznego sezonu na szparagi. Dziś zapraszam na naszą podstawową wersję tego pysznego makaronu.
Makaron ze szparagami jest daniem, które niestety do najszybszych nie należy – jeśli chcemy żeby było na prawdę dobre. Próbowaliśmy je robić w wersji ekspresowej i .. niestety to nie było to. Ale bez zbędnych wstępów już.. zapraszam po przepis na ten smaczny makaron.
Składniki ( na 4 porcje ) :
- 200 g makaronu
- pęczek zielonych szparagów
- 75 ml suszonych pomidorów z ziołami ( razem z olejem )
- 25 ml czosnku w oleju
Szparagi obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Siekamy suszone pomidory i czosnek. Mieszamy z pokrojonymi szparagami i dodajemy do całości olej z przyprawami – zarówno z czosnku jak i pomidorów. Tak przygotowane szparagi wstawiam do lodówki na min. 2 godziny.
Po tym czasie możemy przystąpić do przygotowania naszego pysznego makaronu ze szparagami. W czasie gdy gotuje się nasz ulubiony makaron, my smażymy szparagi. Na rozgrzaną patelnię wykładamy nasze przygotowane wcześniej szparagi. Nie wlewamy na patelnię dodatkowego tłuszczu – maja się smażyć na tym, który dodaliśmy ze słoiczków. Kiedy szparagi będą już miękkie dodajmy do nich odcedzony makaron. Mieszamy całość i w razie potrzeby doprawiamy delikatnie solą i pieprzem.

Gotowy makaron ze szparagami

Dużo dobrego słyszałam o szparagach, a nigdy nie miałam okazji spróbować. Przepis wygląda na szybki i prosty, także spróbuję 🙂
myślę, e by mi posmakował 🙂