
Naleśniki z zielonym musem – przez Konesera nazwane Shrekowymi. Hit naszych ostatnich dni. Delikatne w smaku i cudnie kolorowe.
Naleśniki z zielonym musem powstały po majówce. Podobne jedliśmy w hotelu – smakowały wszystkim, chyba najbardziej Pulpecji. Postanowiliśmy więc powtórzyć je w domu. I wyszły jeszcze lepsze niż hotelowe 😉 Do tego bardzo proste w wykonaniu.
Składniki:
- 1 jajko
- 1 szkl. mąki
- 1/2 szkl. wody
- 1/2 szkl. mleka
- 200 ml zielonego groszku (mrożonego lub świeżego )
- garść pestek dyni prażonych z solą morską
- bulion warzywny
- sól do smaku
- olej do smażenia
Zielony groszek gotujemy w bulionie warzywnym na małym ogniu przez ok. 5 minut. Groszek ma być miękki, ale nadal soczyście zielony. Uważajcie, żeby go nie przegotować- wtedy straci ten soczysty kolorek. Ugotowany groszek odcedzamy i miksujemy. Dodajemy do masy również pokruszone pestki dyni. Jeśli jest potrzeba doprawcie masę solą i pieprzem.
Z jajka, mąki, mleka i wody robimy ciasto naleśnikowe. Smażymy cienkie naleśniki – z takiej ilości ciasta wyszło nam 6 szt. naleśników.
Usmażone naleśniki smarujemy musem i zawijamy. Podsmażamy jeszcze przez chwilę na patelni. Ja podaję je pokrojone w plasterki i posypane posiekanymi pestkami dyni.
My już myślimy z jakimi jeszcze warzywami można przygotować takie naleśniki. Kilka pomysłów w głowach mamy. Niedługo przyjdzie czas na ich realizację.

Naleśniki z zielonym musem
