NALEŚNIKI Z ZIELONYM MUSEM

Naleśniki z zielonym musem – przez Konesera nazwane Shrekowymi. Hit naszych ostatnich dni. Delikatne w smaku i cudnie kolorowe.

Naleśniki z zielonym musem powstały po majówce. Podobne jedliśmy w hotelu – smakowały wszystkim, chyba najbardziej Pulpecji. Postanowiliśmy więc powtórzyć je w domu. I wyszły jeszcze lepsze niż hotelowe 😉 Do tego bardzo proste w wykonaniu. 

Składniki:

  • 1 jajko
  • 1 szkl. mąki
  • 1/2 szkl. wody
  • 1/2 szkl. mleka
  • 200 ml zielonego groszku (mrożonego lub świeżego ) 
  • garść pestek dyni prażonych z solą morską
  • bulion warzywny 
  • sól do smaku
  • olej do smażenia

Zielony groszek gotujemy w bulionie warzywnym na małym ogniu przez ok. 5 minut. Groszek ma być miękki, ale nadal soczyście zielony.  Uważajcie, żeby go nie przegotować- wtedy straci ten soczysty kolorek. Ugotowany groszek odcedzamy i miksujemy. Dodajemy do masy również pokruszone pestki dyni. Jeśli jest potrzeba doprawcie masę solą i pieprzem. 

Z jajka, mąki, mleka i wody robimy ciasto naleśnikowe. Smażymy cienkie naleśniki – z takiej ilości ciasta wyszło nam 6 szt. naleśników. 

Usmażone naleśniki smarujemy musem i zawijamy. Podsmażamy jeszcze przez chwilę na patelni. Ja podaję je pokrojone w plasterki i posypane posiekanymi pestkami dyni.  

My już myślimy z jakimi jeszcze warzywami można przygotować takie naleśniki. Kilka pomysłów w głowach mamy. Niedługo przyjdzie czas na ich realizację. 

naleśniki z zielony musem, groszkiem zielonym

Naleśniki z zielonym musem

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

UWAGA - Nasz blog to niezły żarłoczek. Pomóż go nam nakarmić. Będzie miał pełny brzuszek jeśli zostawisz komentarz, udostępnisz wpis w Google+ albo po prostu klikniesz lubię to :) Cokolwiek zrobisz - dziękujemy :) 

Designed by Free Wordpress Themes and Sponsored by Curry and Spice