PIEROGI Z MIĘSEM

Pierogi dobre są nie tylko na Święta Bożego Narodzenia. I wbrew pozorom nie są trudne w wykonaniu. Dziś zapraszamy na szybkie pierogi z mięsem, czyli naszą ekonomię – gastronomię.

Pierogi dzisiejsze to pierogi z mięsem. Mięskiem z obiadku – gotowaliśmy wczoraj ulubioną zupę dzieciaków, czyli ryżówkę 😉 Tyle tylko ,że tym razem zamiast kurczaka użyliśmy porządnej porcji uda z indyka 😉 więc i mięsa do wykorzystania w dalszych posiłkach było więcej 😉 

Składniki na farsz:

  • 1 udko z indyka
  • 2 białe łodygi pora ( ew. z lekko zieloną częścią ) 
  • 2 cebule dymki
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

Ciasto na pierogi zrobiliśmy z tego przepisu – moim zdaniem to najlepszy przepis na ciasto pierogowe 😉 

Przypominam dla zapominalskich przepis na ciasto 🙂

  • 500 g mąki
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli

Jak przygotować ciasto ? Wymieszać mąkę z solą i ciepłą wodą na jednolitą masę – początkowo kiedy woda jest ciepła można pomóc sobie łyżką. Następnie porcjami wałkujemy ciasto na cienkie placki i wykrawamy kółka na pierogi – szklanką, maszynką do pierogów, albo wykrawaczką do pączków.

Farsz natomiast zaczęliśmy przygotowywać od pokrojenia w plasterki cebuli i białych części pora. Pokrojone warzywa przesmażyliśmy chwilę na patelni i dodaliśmy do nich rozdrobnione mięso z indyka. Farsz doprawiliśmy delikatnie solą i pieprzem.

Przestudzonym farszem nadziewamy pierożki. Gotujemy w osolonej wodzie a następnie podajemy odsmażone z cebulką, boczkiem, albo po prostu tylko odsmażone 😉

 

Pierogi z mięsem, porem  i cebulką

Pierogi z mięsem, porem i cebulką

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

UWAGA - Nasz blog to niezły żarłoczek. Pomóż go nam nakarmić. Będzie miał pełny brzuszek jeśli zostawisz komentarz, udostępnisz wpis w Google+ albo po prostu klikniesz lubię to :) Cokolwiek zrobisz - dziękujemy :) 

2 komentarze to “PIEROGI Z MIĘSEM”

  1. iza pisze:

    uwielbiam takie pierożki ;)))

  2. Ann pisze:

    Oby tak dalej 🙂

Designed by Free Wordpress Themes and Sponsored by Curry and Spice