Pizza… każdy ma na nią swój ulubiony przepis. Nasz jest za każdym razem lekko modyfikowany. Dziś robiona była również dla dzieci, więc była na niej masa dodatków. A część mąki zastąpiły tym razem … otręby (mąka pełnoziarnista nam się skończyła)
Składniki na ciasto:
- 450 g mąki
- 50 g otrąb
- 30g drożdży świeżych
- 200 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 4 łyżki oliwy
Dodatki:
- ser żółty
- ser oscypek
- zielona gouda z wasabi
- oliwki
- cebula
- papryka
- kapary
- szynka
- pomidory koktajlowe
- bazylia
- sos pomidorowy
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru. W tym czasie odmierzam pozostałe suche składniki i mieszam je. Szykuję też dodatki do pizzy. Nie będę ich tutaj wymieniała – wszak u nas to zawsze to co jest w lodówce.. po prostu zobaczcie na zdjęciu co tym razem przygotowaliśmy.
Zdradzę tylko, że w miseczce była mieszanka żółtego sera, z zieloną goudą z wasabi oraz naszym polskim oscypkiem – ot… szaleństwo Młodego.
Wróćmy jednak do ciasta. Do suchych składników wlewamy drożdże i zagniatamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce i nagrzewamy w tym czasie piekarnik – do 220 stopni.
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zagniatamy i zaczynamy formować placki.
Smarujemy je następnie sosem pomidorowym i układamy dodatki. Gotowe placki pieczemy około 12-15 minut w temperaturze 220 stopni. Z podanej porcji ciasta u nas wychodzą 3 placki 🙂 Takie jak na zdjęciu poniżej 😉
A tutaj nasze upieczone już pizze 😉
Powyższy przepis zgłaszam jako propozycję obiadu do akcji Kuchnia 24/7 zorganizowanej na durszlaku. Zgłosiłam również owsiankę z galaretkami jako propozycję śniadania, quinoa jako mój lunch, ciasteczka owsiane (tak lubiane przez Młodą ) jako podwieczorek a na koniec dnia, czyli kolację – naleśniki z serem – czyli ulubioną potrawę Młodego.