SURÓWKA Z KISZONEJ KAPUSTY

Surówka z kiszonej kapusty pojawia się na naszym stole co jakiś czas. Z kilkoma obowiązkowymi składnikami i innymi – dodawanymi pod wpływem impulsu.

Dziś lekko zmodyfikowana przez nas surówka z kiszonej kapusty – z orzechowym akcentem. Jest bardzo smaczna, szybka w przygotowaniu i .. doskonale pasuje nie tylko do ryby 🙂 

Składniki:

  •  300 g kiszonej kapusty
  • 1 cebula
  • 1 małe jabłko
  • 1 marchew
  • garść orzeszków ziemnych siekanych
  • 2 łyżki oleju sezamowego

Do naszych surówek zawsze wybieramy kapustę kiszoną a nie kwaszoną. Czasem zaś wybieramy taką z dodatkiem ziół – to opcja dla tych co lubią kminek, gdyż często kapusta z ziołami doprawiana jest również kminkiem.

Zanim zaczniemy robić surówkę należy spróbować odrobinę kapusty i jeśli jest mocno słona to odrobinę przepłukać – jednak nie za mocno żeby nie wypłukać całego smaku.  Najlepiej jednak opcją była by  możliwość spróbowania kapusty przed zakupem  – wtedy możemy ew. zrezygnować z zakupu mocno słonej.

Jeśli kapusta jest siekamy ją w miarę drobno – ja nie lubię osobiście długich nitek kapusty w surówce.  Marchew oraz jabłko ścieramy na tarce. Siekamy również drobno cebulę.  Do pokrojonej kiszonej kapusty dodajemy posiekaną cebulę, starte jabłko i marchewkę oraz orzeszki ziemne. Polewamy wszystko olejem sezamowym i mieszamy.  W razie potrzeby można jeszcze doprawić surówkę solą czy pieprzem, ew. dodać odrobinę soku z cytryny. 

surówka z kiszonej kapusty

Surówka z kiszonej kapusty z orzechowym akcentem

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

UWAGA - Nasz blog to niezły żarłoczek. Pomóż go nam nakarmić. Będzie miał pełny brzuszek jeśli zostawisz komentarz, udostępnisz wpis w Google+ albo po prostu klikniesz lubię to :) Cokolwiek zrobisz - dziękujemy :) 

Możesz zostawić komentarz, lub trackback from your own site.

Designed by Free Wordpress Themes and Sponsored by Curry and Spice