Zielona pizza nie będąca do końca pizzą. To zupełnie inny spód – brokułowy. Do tego lekkie dodatki ( w miarę możliwości ) i można witać wiosnę.
Zielona pizza to właśnie nasz sposób na powitanie wiosny. Mamy nadzieję, że zima już do nas nie wróci – tzn. wróci ale dopiero po lecie i jesieni . Bo w sumie brakuje nam białego puchu na Boże Narodzenie. A teraz już szybciutko zapraszam na pizzę.)
Składniki na spód :
- 500 g brokuła
- 2 jajka
- 4-6 łyżek otrąb
- sól, pieprz do smaku
Składniki na wierzch pizzy :
- 300 g serka homogenizowanego naturalnego
- 300 g sera żółtego
- słoiczek suszonych pomidorów w oleju
- 500 g pomidorów koktajlowych
- słoiczek czarnych oliwek
- słoiczek kaparów
- 2 cebule
Brokuła ścieramy na drobnej tarce lub rozdrabniamy w blenderze. Dodajemy jajka oraz otręby. Doprawiamy do smaku. Odstawiamy na 10-15 minut.
Ser żółty ścieramy na tarce. Pomidory suszone drobno siekamy. Kroimy w plasterki oliwki oraz cebulę. Pomidory koktajlowe przekrawamy na połówki. Serek homogenizowany mieszamy ze 150 g żółtego sera i posiekanymi pomidorami.
Na papierze do pieczenia rysujemy koła. Wypełniamy je brokułową masą. Pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po tym czasie placki smarujemy serkiem, układamy pozostałe warzywa i posypujemy serem. Zapiekamy jeszcze przez około 15 minut.
fajna alternatywa dla kalorycznej pizzy:D