
Zupa z fasolki szparagowej to taka odchudzona wersja zupki jarzynowej. Moim zdaniem jednej z lepszych zup.
Zupa z fasolki szparagowej najlepsza jest latem, kiedy mamy dostęp do świeżych strąków. Ale zimą możemy się wspomóc woreczkiem zamrożonej fasolki ( najlepiej jeśli zamrozimy ją sami, ale jakie musielibyśmy mieć zamrażalki żeby wszystkie skarby w nich pomieścić )
Składniki:
- pęczek młodej włoszczyzny
- 400 g fasolki szparagowej ( u mnie zarówno żółta jak i zielona )
- 1 litr wody
- sól
- pieprz
- liść laurowy
- 2 łyżki masła
Umyte i obrane warzywa z włoszczyzny kroimy na plasterki. Na patelni rozgrzewamy masło i dodajemy włoszczyznę – lekko podsmażamy. Warzywa razem z masłem przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy również pokrojone w kawałki strąki fasolki szparagowej. Dodajemy przyprawy ( u nas były to 2 łyżeczki soli, kilka ziarenek pieprzy oraz 2 liście laurowe ) Gotujemy całość na małym ogniu, aż warzywa zmiękną.
W ten oto sposób mamy smaczną i lekką zupę bogatą w warzywa. Chętni mogą ją zabielić śmietaną lub jogurtem ( tylko pamiętajmy, że wtedy już taka lekka może nie być ) .

Zupa z fasolki szparagowej

Dziś ją ugotuję, wygląda apetycznie…Pozdrawiam:)
Piękna zupą, uwielbiam ją 🙂
pyszna zupka:) lubię taką:)