ZUPA Z FASOLKI SZPARAGOWEJ

Zupa z fasolki szparagowej to taka odchudzona wersja zupki jarzynowej. Moim zdaniem jednej z lepszych zup.

Zupa z fasolki szparagowej najlepsza jest latem, kiedy mamy dostęp do świeżych strąków. Ale zimą możemy się wspomóc woreczkiem zamrożonej fasolki ( najlepiej jeśli zamrozimy ją sami, ale jakie musielibyśmy mieć zamrażalki żeby wszystkie skarby w nich pomieścić )

Składniki:

  • pęczek młodej włoszczyzny
  • 400 g fasolki szparagowej ( u mnie zarówno żółta jak i zielona )
  • 1 litr wody
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy
  • 2 łyżki masła

Umyte i obrane warzywa z włoszczyzny kroimy na plasterki. Na patelni rozgrzewamy masło i dodajemy włoszczyznę – lekko podsmażamy. Warzywa razem z masłem przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy również pokrojone w kawałki strąki fasolki szparagowej.  Dodajemy przyprawy ( u nas były to 2 łyżeczki soli, kilka ziarenek pieprzy oraz 2 liście laurowe ) Gotujemy całość na małym ogniu, aż warzywa zmiękną.

W ten oto sposób mamy smaczną i lekką zupę bogatą w warzywa. Chętni mogą ją zabielić śmietaną lub jogurtem ( tylko pamiętajmy, że wtedy już taka lekka może nie być ) .

zupa z fasolki szparagowej, fasolka szparagowa,  zupa bezmięsna, zupa warzywna

Zupa z fasolki szparagowej

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

UWAGA - Nasz blog to niezły żarłoczek. Pomóż go nam nakarmić. Będzie miał pełny brzuszek jeśli zostawisz komentarz, udostępnisz wpis w Google+ albo po prostu klikniesz lubię to :) Cokolwiek zrobisz - dziękujemy :) 

3 komentarze to “ZUPA Z FASOLKI SZPARAGOWEJ”

  1. Kaśka pisze:

    Dziś ją ugotuję, wygląda apetycznie…Pozdrawiam:)

  2. Klaudia pisze:

    Piękna zupą, uwielbiam ją 🙂

  3. magma pisze:

    pyszna zupka:) lubię taką:)

Skomentuj magma

Designed by Free Wordpress Themes and Sponsored by Curry and Spice