Zupa z kalafiora – delikatna w smaku, kremowa. Nietypowa na tą porę roku, ale… skoro słońca za oknem zbytnio nie widać to i w kuchni zmiany.
Zupa z kalafiora u nas w domu to najczęściej zupa „na winie ” – przepis znajdziecie na nią tutaj. jednak ostatnio zakochaliśmy się w zupach – kremach. Postanowiłam więc i kalafiora podać w takiej postaci.
Składniki:
- 1 duży kalafior
- 1 – 1,5 litra wywaru drobiowego
- 1 średnia cebula
- 2 łyżki masła
- prażony słonecznik do podania
Kalafiora kroimy w różyczki. Umyte cząstki gotujemy w wywarze drobiowym ( można również użyć wywaru warzywnego ).
Na patelni szklimy cebulę na maśle i dodajemy do ugotowanego kalafiora.
Miękkie różyczki miksujemy na gładką masę. Ja zawsze odlewam z garnka około 1 szkl. płynu – na wypadek żeby nasza zupa krem z kalafiora nie była zbyt wodnista.
Gotową zupę podaję z uprażonym na suchej patelni słonecznikiem.