
Caprese jest niesamowicie proste w przygotowaniu. Wystarczy kilka minut i mamy bardzo dobrą przystawkę. Ale – czemu nie podać caprese troszkę inaczej ?
Caprese dzisiejsze powstało z myślą o dzieciach. Jest wesołe i … pełne niespodzianek. Na pewno spodoba się niejednemu niejadkowi. A może i przeciwnicy warzyw nie skrzywią się na widok pomidora ?
Składniki:
- kilka małych pomidorków ( o średnicy około 4- 5 cm )
- mozzerella w kuleczkach
- garść liści bazylii
- 3 łyżki oleju
- 1 ząbek czosnku
- serek homogenizowany naturalny ( około 1 łyżki )
Tym razem do przygotowania caprese użyłam oleju rzepakowego zamiast oliwy z oliwek. Akurat w naszej kuchni zagościła butelka Rapso więc trzeba było ją przetestować i na zimno 🙂 Okazało się, że dzieciom smakował 🙂 Wróćmy jednak do naszego caprese – muchomorków.
Pomidorom odkrawamy końcówkę od ogonka. Delikatnie wydrążamy wnętrze – uważajmy żeby pomidorek nie pękł. Tak przygotowane pomidorki możemy delikatnie posolić ( my unikamy akurat soli w kuchni ale nikomu nie narzucamy naszych nawyków ) .
Listki bazylii drobno siekamy, dodajemy do nich przeciśnięty czosnek oraz olej i mieszamy wszystkie składniki.
Do wydrążonych pomidorków nakładamy trochę bazylii, następnie wkładamy kulkę mozzarelli.
Układamy nasze „grzybki” na talerzu i z serka homogenizowanego robimy na nich kropki. W ten sposób powstają nasze male muchomorki z niespodzianką w środku.
Poniżej gotowe muchomorki oraz zdjęcia z ich przygotowań.

caprese w formie muchomorków gotowe

wydrążone pomidorki uzupełniamy bazylią z czosnkiem i olejem

A potem jeszcze wkładamy kuleczkę sera mozzarella
