
Pasta z kurczaka – doskonała do kanapek – zarówno na śniadanie jak i kolację. Smakuje również dzieciom – wszak nie jest zbyt ostra w smaku.
Pasta z kurczaka to nasza wariacja na temat tradycyjnego smarowidła do pieczywa. Pasta z makreli wszak znana jest chyba większości. Ale nie ukrywajmy – nie każde dziecko ją polubi ( moja Pulpecja o dziwo odmówiła ostatnio konsumpcji takowej ). Natomiast delikatne pasta z dodatkiem kurczaka podpasuje niejadkom.
Składniki:
- 1 pierś kurczaka ugotowana na parze
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 1 mała cebula
- 4 średnie ogórki kiszone
- 2 łyżki majonezu Delikatnego
- sól, biały pieprz do smaku
Ostudzona pierś z kurczaka drobno siekamy. W drobna kosteczkę kroimy jajka, cebulkę oraz ogórki ( my osobiście nie obieramy ich ze skóry ale wiemy, ze niektórzy preferują tą metodę – jeśli obieracie ogórki ze skórki dodajcie 1 sztukę więcej ogórka ) . W miseczce łączymy wszystkie składniki z dodatkiem majonezu i przypraw. Pastę możecie wzbogacić przez dodanie posiekanej natki pietruszki czy koperku. Jeśli chcecie wersję light ( choć pamiętajcie że majonez delikatny i tak jest już odtłuszczony ) zamieńcie go na jogurt naturalny.
