Święta Bożego Narodzenia coraz bliżej. Po walce z przeziębieniem, które przerodziło się w anginę wracam do Was. I mam nadzieję, że uda mi się pokazać Wam jeszcze kilka moich Bożonarodzeniowych propozycji kulinarnych.
Święta to u nas zupa borowikowa z łazankami i kaszą, obsmażane grzyby, kapusta z grochem, kapusta z grzybami, karp smażony oraz ryba w galarecie, makiełki, kompot z suszu ( na który przepis znajdziecie tutaj ) , sernik, pierogi z kapustą i grzybami, pierogi z serem.. i z tym samym serem naleśniki na świąteczne śniadanie 😉
I dziś zapraszam Was właśnie na takie świąteczne naleśniki 🙂
Składniki na ciasto:
- 1 białko
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka cukru waniliowego z kardamonem
- szczypta soli
- dodatkowo olej do smażenia
Składniki na farsz:
- 400 g sera białego
- 1 żółtko
- 1 łyżka korzennej przyprawy do piernika
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki płatków migdałów
- 2 łyżki kandyzowanych owoców
Mieszamy składniki na ciasto naleśnikowe – jeśli chcecie możecie do nich dodać łyżkę oleju. Możecie wtedy smażyć na patelni bez dodatku tłuszczu. Kiedy ciasto jest gotowe, odstawiam je na chwilę i przygotowuję farsz.
Rozgniatam widelcem ser, dodaję żółtko z cukrem i przyprawą do piernika. Mieszam wszystko dokładnie i wsypuję płatki migdałów oraz posiekane owoce. Mieszam jeszcze chwilę i odstawiam.
Na rozgrzaną patelnię wylewam porcjami ciasto ( ja używam do tego łyżki wazowej – to taka moja jedna porcja ) . Usmażone naleśniki przekładamy od razu serem – ja układam masę na połowie naleśniki, a następnie składam goi na 4 – powstają wtedy trójkąty.
Z podanych składników mamy 6 naleśników z farszem.
Wkładam j jeszcze na kilka minut na patelnię i podsmażam z obu stron. Podgrzany ser uwalnia aromat przyprawy korzennej. Cudo… w sam raz na śniadanie 😉
Usmażone naleśniki podaję posypane płatkami migdałów