Konkurs wielkanocny z DecoMorenno – oto mój prezent dla Was z okazji nadchodzących Świąt. Szybki, łatwy i ( mam nadzieję ) przyjemny.
Konkurs wielkanocny polegał będzie na napisaniu mi … przepisu. Jaki to ma być przepis już piszę . Co będzie do wygrania też za chwilę ujawnię . No i resztę szczegółów – czyli do kiedy macie czas, kiedy wyniki etc. już piszę 😉
A oto i dokładne zadanie konkursowe dla Was. W komentarzu do tego wpisu napiszcie…
przepis na swoje ulubione danie z dodatkiem kakao DecoMorenno.
Czas na umieszczenie swoich przepisów macie do 22 kwietnia. Jeśli macie ochotę to przypominam, iż zdjęcia można wysyłać na adres gotujzrodzinka@wp.pl.
Co będzie do wygrania – forma do pieczenia babki i dwa opakowania kakao DecoMorenno. Wybiorę dwóch laureatów – każdy z nich dostanie taki zestaw.
A teraz czas na regulamin:
- Czas trwania konkursu: 14.04 – 22.04.2014
- Organizatorem konkursu jestem ja – Kasia, autorka bloga Gotuj z rodzinką
- Zadanie konkursowe polega na przedstawieniu przepisu na ulubione danie z dodatkiem kakao 😉
- Nagrody sponsoruje sponsoruje producent kakao DecoMorenno.
- Nagrodami w konkursie są dwa zestawy składające się z formy na babkę oraz 2 opakowań kakao DecoMorenno.
- Ogłoszenie wyników nastąpi do dnia 25.04.2014
- Na adres laureata będę czekała do 28.04.2014
Składniki:
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
4 duże jajka
3/4 szklanki majonezu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1-2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
laska wanilii
opcjonalnie cukier waniliowy
1 łyżka kakao DecoMorreno
100 g czekolady mlecznej
50 ml śmietanki 30%
jajka cukrowe
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera. Dodajemy środek z laski wanilii (tylko błagam nie wyrzucajcie tego co z niej zostanie- zróbcie z tego domowy cukier waniliowy lub własny ekstrakt). Ciasto miksujcie przez 2 minuty, aż do połączenia składników. Formę do babki wysmarujcie masłem i wylejcie do niej gotową masę.
Babkę pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Gdy babka lekko przestygnie polewamy ją polewą (rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekoladę. Dodajemy śmietankę i kakao i dokładnie mieszamy). Całość dekorujemy cukrowymi jajami.
Nazwę przepisu gdzieś wcięło 🙂
Waniliowa babka majonezowa z kakaowo- czekoladową polewą
A na wiosenny podwieczorek z przyjaciółmi polecam roladę mocno kakaową bez pieczenia.
PYSZNY DESER (ROLADA BEZ PIECZENIA)
Składniki:
80 g ciasteczek ( dowolnych)
100 g cukru
150 g masła
1 jajko
80 g gorzkiego kakao
1/2 szklanki wódki
80 g orzechów
2 łyżki rodzynek
2 łyżki migdałów
Rodzynki zamaczamy w wódce – można to zrobić nawet 2 godziny przed przyrządzeniem. Ciasteczka oraz orzechy rozdrabniamy np. w malakserze, a ja to robię za pomocą wałka. Masło mieszamy z cukrem, aż do uzyskania jednolitej masy. Następnie do masy dodajemy jajko oraz kakao i na końcu ciasteczka z orzechami i rodzynki namoczone w alkoholu. Wyrabiamy jednolitą masę, którą następnie przekładamy na papier do pieczenia lub folię i zwijamy jak roladę. Wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny, po czym wyciągamy i kroimy w plastry i podajemy np. z bitą śmietaną, lodami lub samodzielnie.
Smacznego:-)
Extra ciemne Brownie Buraczane 😉
Ciężkie, maziste i tak intensywnie czekoladowe, fenomenalne!
70g kakao
1 szklanka mąki
1 płaska łyżeczka proszku
200g cukru
250g buraków ugotowanych
2 jajka
pół kostki masła
posiekana czekolada
garść żurawiny i orzechów włoskich
Miękkie masło ucieramy z cukrem, wbijamy po jednym jajku.
Dodajemy mąkę, kakao i proszek.
Na końcu wmieszamy ostudzone i starte buraki oraz dodatki.
Pieczemy przez 30-40 minut w 180 stopniach, chyba że robimy muffiny to skracamy czas do 25 minut 😉
Pozdrawiam, Kokilka
Podaję przepis na ciasto z kakao – wuzetka – ostatnio mój wielki sukces! 🙂
Biszkopt:
7 jaj
2/3 szklanki gorzkiego kakao Decomoreno
2/3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
Bita śmietana:
1 kg zimnej śmietany 36%
1/3 szklanki cukru pudru
2 łyżki żelatyny
oraz:
słoiczek marmolady wieloowocowej
ewentualnie polewa czekoladowa
Do nasączania jakiś alkohol – u mnie amaretto
Oddzielić żółtka od białek, ogrzać w temperaturze pokojowej. Kakao z mąką wymieszać i przesiać do czystej miski. Białka ubijać na średnich obrotach miksera przez około 2 – 3 minuty aż dobrze się spienią. Dodawać po łyżce cukier cały czas miksując (w sumie przez około 5 minut). Potem dodawać po trochu żółtka i mieszać łyżką drewnianą. Dodać kakao z mąką (najlepiej w 3 partiach) i krótko oraz na minimalnych obrotach miksera połączyć z masą. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do 170 stopni C (góra i dół bez termoobiegu) i piec wyłożone ciasto 30 minut. Po ostudzeniu ciasto przekroić na 2 części. Dolny blat ciasta nasączyć alkoholem. Rozsmarować marmoladę lub inny dżem na dolnym biszkopcie. Żelatynę wsypać do garnuszka wymieszać z 6 łyżkami ciepłej wody, odstawić na 10 minut. Następnie podgrzewać mieszając do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny (w razie potrzeby dodać więcej wody) i ostudzić. Śmietanę ubijać na wysokich obrotach, a gdy śmietana
zacznie gęstnieć stopniowo dodawać po łyżce cukier puder. Sztywną śmietanę połączyć z żelatyną i rozsmarować na warstwie dżemu. Przykryć drugim biszkoptem – nasączyć można również.
Serwus!
Zgłoszenie wysłane!
Pozdrawiam,
Kasia
Witam! Dodaję przepis 🙂
Składniki
80 g dobrej czekolady gorzkiej lub mlecznej
1,5 szklanki mąki pszennej razowej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka sody
1/4 łyżeczki soli
60 g masła w temperaturze pokojowej
1/2 szklanki brązowego cukru
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
pół szklanki jogurtu naturalnego
pół szklanki wrzącej wody
Wykonanie:
Do miski przesiać mąkę razową, kakao, sodę, sól, wymieszać. Odłożyć. Czekoladę roztopić w mikrofali, przestudzić (nie powinna stwardnieć).
Masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Pod koniec ucierania dodawać do niego partiami cukier, nadal ucierając. Wbijać kolejno jajka, ucierając po każdym dodaniu. Dodać ekstrakt z wanilii, wlać roztopioną czekoladę i zmiksować do połączenia składników.
Następnie dodawać do masy odłożoną wcześniej mąkę, na przemian z jogurtem; miksować (tylko do połączenia się składników, nie dłużej). Na sam koniec wlać wrzącą wodę i wymieszać.
Ciasto przelać (będzie bardzo rzadkie) do formy o średnicy 23 cm, uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia (tylko spód). Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 minut lub dłużej (wszystko zależy od piekarnika), sprawdzając patyczkiem. Patyczek może być lekko oblepiony i mokry, ale nie może być na nim śladów surowego ciasta.
Pozdrawiam,
Kasia
Mój ulubiony przepis z kakao…hmmm że jestem czekoladoholikiem, a jak wiadomo kakao przyczynia się do uzyskania smaku CZEKOLADY – zatem podam 2 przepisy –
moje ostatnie odkrycie – Krem Czekoladowy
1/2 awokado
7 daktyli bez pestek
2 łyżeczki kakao z wiatraczkiem 😉
2 łyżeczki syropu z agawy lub miodu (ilość wg uznania)
Daktyle namaczamy w gorącej wodzie, by troszkę zmiękły. Następnie odsączamy je z wody i wkładamy do rozdrabniacza, dodajemy połowę dojrzałego awokado, kakao i syrop z agawy wg uznania.
Wszystko miksujemy na gładką masę – podajemy do bułeczek, croissantów, owoców lub zjadamy palcem 😉
Ile przechowujemy? nie wiem – wytrzymał na pewno 12 h w lodówce, później wyparował 🙂
Oraz HIT NAD HITY – Czekoladowe ciasto z cukinią
115 g miękkiego masła
1/2 szklanki oleju
300 g mąki pszennej
200 g drobnego cukru do wypieków
2 duże jajka
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
1 średnia cukinia (startej na tarce o dużych oczkach około 350 g)
50 g kakao z wiatraczkiem
60 g posiekanej gorzkiej czekolady
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Masło ucieramy na białą puszystą masę, po jej uzyskaniu powolutku dodajemy olej i nadal miksujemy [uwielbiam miksery z misą 😉 ] W następnej kolejności dodajemy cukier i wanilię. Sypkie składniki mieszamy w osobnym naczyniu. Dodajemy jajka, a później naprzemiennie sypkie produkty i jogurt. Na samym końcu dodajemy kakao, wyłączamy mikser i dodajemy drobno posiekaną gorzką czekoladę i cukinię startą na grubych oczkach. Ciasto wylewamy do dużej tortownicy (można również upiec w prostokątnej blaszce).
Na wierzch wysypujemy mieszaninę cukru, cynamonu i orzechów włoskich i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni przez około 50 minut do suchego patyczka.
Pozdrawiam kakaowo 😉