DECOMORENNO – KONKURS WIELKANOCNY

Konkurs wielkanocny z DecoMorenno – oto mój prezent dla Was z okazji nadchodzących Świąt. Szybki, łatwy i ( mam nadzieję ) przyjemny.

Konkurs wielkanocny polegał będzie na napisaniu mi … przepisu. Jaki to ma być przepis już piszę . Co będzie do wygrania też za chwilę ujawnię . No i resztę szczegółów – czyli do kiedy macie czas, kiedy wyniki etc. już piszę 😉 

A oto i dokładne zadanie konkursowe dla Was. W komentarzu do tego wpisu napiszcie…

przepis na swoje ulubione danie z dodatkiem kakao DecoMorenno. 

Czas na umieszczenie swoich przepisów macie do 22 kwietnia. Jeśli macie ochotę to przypominam, iż zdjęcia można wysyłać na adres gotujzrodzinka@wp.pl. 

Co będzie do wygrania – forma do pieczenia babki i dwa opakowania kakao DecoMorenno. Wybiorę dwóch laureatów – każdy z nich dostanie taki zestaw. 

A teraz czas na regulamin:

  1. Czas trwania konkursu: 14.04 – 22.04.2014
  2. Organizatorem konkursu jestem ja – Kasia, autorka bloga Gotuj z rodzinką ;) 
  3. Zadanie konkursowe polega na przedstawieniu przepisu na ulubione danie z dodatkiem kakao 😉 
  4. Nagrody sponsoruje sponsoruje producent kakao DecoMorenno. 
  5. Nagrodami w konkursie są dwa zestawy składające się z  formy na babkę oraz 2 opakowań kakao DecoMorenno. 
  6. Ogłoszenie wyników nastąpi do dnia 25.04.2014
  7. Na adres laureata będę czekała do 28.04.2014
konkurs wielkanocny nagroda

Nagroda w konkursie wielkanocnym

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

UWAGA - Nasz blog to niezły żarłoczek. Pomóż go nam nakarmić. Będzie miał pełny brzuszek jeśli zostawisz komentarz, udostępnisz wpis w Google+ albo po prostu klikniesz lubię to :) Cokolwiek zrobisz - dziękujemy :) 

Możesz zostawić komentarz, lub trackback from your own site.

8 komentarzy to “DECOMORENNO – KONKURS WIELKANOCNY”

  1. Ala pisze:

    Składniki:

    1/2 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    1 szklanka cukru
    4 duże jajka
    3/4 szklanki majonezu
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1-2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
    laska wanilii
    opcjonalnie cukier waniliowy
    1 łyżka kakao DecoMorreno
    100 g czekolady mlecznej
    50 ml śmietanki 30%
    jajka cukrowe

    Sposób przygotowania:

    Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera. Dodajemy środek z laski wanilii (tylko błagam nie wyrzucajcie tego co z niej zostanie- zróbcie z tego domowy cukier waniliowy lub własny ekstrakt). Ciasto miksujcie przez 2 minuty, aż do połączenia składników. Formę do babki wysmarujcie masłem i wylejcie do niej gotową masę.
    Babkę pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni.
    Gdy babka lekko przestygnie polewamy ją polewą (rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekoladę. Dodajemy śmietankę i kakao i dokładnie mieszamy). Całość dekorujemy cukrowymi jajami.

  2. Camielia_ pisze:

    A na wiosenny podwieczorek z przyjaciółmi polecam roladę mocno kakaową bez pieczenia.

    PYSZNY DESER (ROLADA BEZ PIECZENIA)

    Składniki:

    80 g ciasteczek ( dowolnych)
    100 g cukru
    150 g masła
    1 jajko
    80 g gorzkiego kakao
    1/2 szklanki wódki
    80 g orzechów
    2 łyżki rodzynek
    2 łyżki migdałów

    Rodzynki zamaczamy w wódce – można to zrobić nawet 2 godziny przed przyrządzeniem. Ciasteczka oraz orzechy rozdrabniamy np. w malakserze, a ja to robię za pomocą wałka. Masło mieszamy z cukrem, aż do uzyskania jednolitej masy. Następnie do masy dodajemy jajko oraz kakao i na końcu ciasteczka z orzechami i rodzynki namoczone w alkoholu. Wyrabiamy jednolitą masę, którą następnie przekładamy na papier do pieczenia lub folię i zwijamy jak roladę. Wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny, po czym wyciągamy i kroimy w plastry i podajemy np. z bitą śmietaną, lodami lub samodzielnie.

    Smacznego:-)

  3. Kokilka pisze:

    Extra ciemne Brownie Buraczane 😉

    Ciężkie, maziste i tak intensywnie czekoladowe, fenomenalne!

    70g kakao
    1 szklanka mąki
    1 płaska łyżeczka proszku
    200g cukru
    250g buraków ugotowanych
    2 jajka
    pół kostki masła
    posiekana czekolada
    garść żurawiny i orzechów włoskich

    Miękkie masło ucieramy z cukrem, wbijamy po jednym jajku.
    Dodajemy mąkę, kakao i proszek.
    Na końcu wmieszamy ostudzone i starte buraki oraz dodatki.

    Pieczemy przez 30-40 minut w 180 stopniach, chyba że robimy muffiny to skracamy czas do 25 minut 😉

    Pozdrawiam, Kokilka

  4. Daria pisze:

    Podaję przepis na ciasto z kakao – wuzetka – ostatnio mój wielki sukces! 🙂

    Biszkopt:

    7 jaj

    2/3 szklanki gorzkiego kakao Decomoreno

    2/3 szklanki mąki pszennej

    1 szklanka cukru

    Bita śmietana:

    1 kg zimnej śmietany 36%

    1/3 szklanki cukru pudru

    2 łyżki żelatyny

    oraz:

    słoiczek marmolady wieloowocowej

    ewentualnie polewa czekoladowa

    Do nasączania jakiś alkohol – u mnie amaretto

    Oddzielić żółtka od białek, ogrzać w temperaturze pokojowej. Kakao z mąką wymieszać i przesiać do czystej miski. Białka ubijać na średnich obrotach miksera przez około 2 – 3 minuty aż dobrze się spienią. Dodawać po łyżce cukier cały czas miksując (w sumie przez około 5 minut). Potem dodawać po trochu żółtka i mieszać łyżką drewnianą. Dodać kakao z mąką (najlepiej w 3 partiach) i krótko oraz na minimalnych obrotach miksera połączyć z masą. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.

    Piekarnik nagrzać do 170 stopni C (góra i dół bez termoobiegu) i piec wyłożone ciasto 30 minut. Po ostudzeniu ciasto przekroić na 2 części. Dolny blat ciasta nasączyć alkoholem. Rozsmarować marmoladę lub inny dżem na dolnym biszkopcie. Żelatynę wsypać do garnuszka wymieszać z 6 łyżkami ciepłej wody, odstawić na 10 minut. Następnie podgrzewać mieszając do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny (w razie potrzeby dodać więcej wody) i ostudzić. Śmietanę ubijać na wysokich obrotach, a gdy śmietana

    zacznie gęstnieć stopniowo dodawać po łyżce cukier puder. Sztywną śmietanę połączyć z żelatyną i rozsmarować na warstwie dżemu. Przykryć drugim biszkoptem – nasączyć można również.

  5. Kasia (Polaca Mala) pisze:

    Serwus!
    Zgłoszenie wysłane!
    Pozdrawiam,
    Kasia

    • Kasia (Polaca Mala) pisze:

      Witam! Dodaję przepis 🙂

      Składniki
      80 g dobrej czekolady gorzkiej lub mlecznej
      1,5 szklanki mąki pszennej razowej
      2 łyżki kakao
      1 łyżeczka sody
      1/4 łyżeczki soli
      60 g masła w temperaturze pokojowej
      1/2 szklanki brązowego cukru
      2 jajka
      1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
      pół szklanki jogurtu naturalnego
      pół szklanki wrzącej wody

      Wykonanie:
      Do miski przesiać mąkę razową, kakao, sodę, sól, wymieszać. Odłożyć. Czekoladę roztopić w mikrofali, przestudzić (nie powinna stwardnieć).
      Masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Pod koniec ucierania dodawać do niego partiami cukier, nadal ucierając. Wbijać kolejno jajka, ucierając po każdym dodaniu. Dodać ekstrakt z wanilii, wlać roztopioną czekoladę i zmiksować do połączenia składników.
      Następnie dodawać do masy odłożoną wcześniej mąkę, na przemian z jogurtem; miksować (tylko do połączenia się składników, nie dłużej). Na sam koniec wlać wrzącą wodę i wymieszać.
      Ciasto przelać (będzie bardzo rzadkie) do formy o średnicy 23 cm, uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia (tylko spód). Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 minut lub dłużej (wszystko zależy od piekarnika), sprawdzając patyczkiem. Patyczek może być lekko oblepiony i mokry, ale nie może być na nim śladów surowego ciasta.

      Pozdrawiam,
      Kasia

  6. Klaudia pisze:

    Mój ulubiony przepis z kakao…hmmm że jestem czekoladoholikiem, a jak wiadomo kakao przyczynia się do uzyskania smaku CZEKOLADY – zatem podam 2 przepisy –
    moje ostatnie odkrycie – Krem Czekoladowy

    1/2 awokado
    7 daktyli bez pestek
    2 łyżeczki kakao z wiatraczkiem 😉
    2 łyżeczki syropu z agawy lub miodu (ilość wg uznania)

    Daktyle namaczamy w gorącej wodzie, by troszkę zmiękły. Następnie odsączamy je z wody i wkładamy do rozdrabniacza, dodajemy połowę dojrzałego awokado, kakao i syrop z agawy wg uznania.
    Wszystko miksujemy na gładką masę – podajemy do bułeczek, croissantów, owoców lub zjadamy palcem 😉
    Ile przechowujemy? nie wiem – wytrzymał na pewno 12 h w lodówce, później wyparował 🙂

    Oraz HIT NAD HITY – Czekoladowe ciasto z cukinią

    115 g miękkiego masła
    1/2 szklanki oleju
    300 g mąki pszennej
    200 g drobnego cukru do wypieków
    2 duże jajka
    1/2 szklanki jogurtu naturalnego
    1 średnia cukinia (startej na tarce o dużych oczkach około 350 g)
    50 g kakao z wiatraczkiem
    60 g posiekanej gorzkiej czekolady
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Masło ucieramy na białą puszystą masę, po jej uzyskaniu powolutku dodajemy olej i nadal miksujemy [uwielbiam miksery z misą 😉 ] W następnej kolejności dodajemy cukier i wanilię. Sypkie składniki mieszamy w osobnym naczyniu. Dodajemy jajka, a później naprzemiennie sypkie produkty i jogurt. Na samym końcu dodajemy kakao, wyłączamy mikser i dodajemy drobno posiekaną gorzką czekoladę i cukinię startą na grubych oczkach. Ciasto wylewamy do dużej tortownicy (można również upiec w prostokątnej blaszce).
    Na wierzch wysypujemy mieszaninę cukru, cynamonu i orzechów włoskich i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni przez około 50 minut do suchego patyczka.

    Pozdrawiam kakaowo 😉

Designed by Free Wordpress Themes and Sponsored by Curry and Spice