KONKURS URODZINOWY

Konkurs – większość z nas je lubi. Część jest takich co próbuje w nich szczęścia, a inni z góry zakładają, że nie wygrają. Ja lubię brać udział w konkursach ( choć ostatnio jakoś czasu mało ) , ale uwielbiam je też dla Was organizować.

Dzisiejszy konkurs jest mój – taki od A do Z … Konkurs urodzinowy, z fajnymi (moim zdaniem ) nagrodami i przyjemnym zadaniem konkursowym. Jeśli jesteście ciekawi szczegółów zapraszam do lektury zasad 🙂

Dzisiejszy konkurs ma związek z urodzinami … nie robiłam konkursu na urodziny bloga – za to robię z okazji moich własnych 🙂 Wobec tego czekam na … 

Wasze propozycje dań urodzinowych dla mnie

Swoje propozycje umieszczajcie w komentarzach. Jeśli macie ochotę pokazać zdjęcie – prześlijcie je na gotujzrodzinka@wp.pl lub umieśćcie na fanpage.  Jeśli śledzicie bloga to wiecie co lubię ja, a co moja rodzina. Spróbujcie trafić w nasze gusta – może to być ciasto, sałatka a może jakieś danie obiadowe ? Puśćcie wodze fantazji 😉 

A co będzie do wygrania ? 

konkurs nagroda

Nagroda z 1. miejsce w konkursie – myślę, że przyda się w grudniu 

 

nagroda tchibo

Nagroda dla laureata miejsca 2

 

nagroda tłuczek

Dla 3 osoby super tłuczek

 

I znowu na słodko coś - laureat miejsca 4 otrzyma foremki do babeczek

I znowu na słodko coś – laureat miejsca 4 otrzyma foremki do babeczek

 

I znowu coś do kuchni - osoba z 5 miejsca otrzyma tarkę ;)

I znowu coś do kuchni – osoba z 5 miejsca otrzyma tarkę 😉

 Dodatkowo każda z nagrodzonych osób otrzyma również zestaw produktów Winiary.

 

A jeśli zaskoczycie nas ilością zgłoszeń i poziomem to możliwe jest zwiększenie puli nagród 😉 Na właściciela czeka np. zestaw makaronoholika 😉 

miejsce 6

REGULAMIN 😉 

  1. Czas trwania konkursu: 04.11 – 18.11.2013
  2. Organizatorem konkursu jestem ja – Kasia, autorka bloga Gotuj z rodzinką ;) 
  3. Zadanie konkursowe polega na przedstawieniu pomysłu na danie urodzinowe dla mnie 😉 
  4. Nagrody sponsoruje … autorka bloga 🙂  –nagrodzimy ( cała rodzinką ) 5 osób. 
  5. Jeśli do konkursu wpłynie mniej niż 25 prac, zastrzegamy sobie prawo do nie wyłonienia laureatów lub zmniejszenia puli nagród. 
  6. Ogłoszenie wyników nastąpi do dnia 20.11.2013
  7. Na adres laureata będę czekała do 25.11.2013

Będzie mi miło jeśli polubicie na FB profil Gotuj z rodzinką oraz profil sponsora 😉 

I jeszcze jedna mała uwaga – w konkursie udział może brać każdy, jednak adres do wysyłki musi znajdować się na terenie RP :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

UWAGA - Nasz blog to niezły żarłoczek. Pomóż go nam nakarmić. Będzie miał pełny brzuszek jeśli zostawisz komentarz, udostępnisz wpis w Google+ albo po prostu klikniesz lubię to :) Cokolwiek zrobisz - dziękujemy :) 

Możesz zostawić komentarz, lub trackback from your own site.

30 komentarzy to “KONKURS URODZINOWY”

  1. Małgorzata Lewicka-Jaśkiewicz pisze:

    Zdrowia, szczęścia, pomyślności,
    Sto uśmiechów i radości.
    Mnóstwo kasy miłych wrażeń,
    I spełnienia wszystkich marzeń 🙂

    Oto dania na imprezkę urodzinową :)Dla każdego coś pysznego 🙂
    Zamiast toru do wyboru lekka roladka z musem jabłkowym lub czekoladowa z wisienkami
    Zapiekane Risotto z kurczakiem lub pyszne roladki drobiowe z serkiem śmietankowym z ziołami i zdrową domową surówką A jeśli mielibyście jeszcze miejsce to proponuję tiramisu lub chociaż słodkiego melona Jeszcze raz wszystkiego co Najpiękniejsze.

  2. Beata pisze:

    Wszystkiego najlepszego 😉
    Moją propozycją urodzinową są dwa ciasta.
    Pierwszy to sernik na bitej śmietanie, dzięki dodatkowi bitej śmietany sernik jest bardzo puszysty i idealny na wszelkie przyjęcia.
    Drugie ciasto to truskawkowiec. Ciasto składa się z puszystego biszkoptu, następnie warstwa truskawkowa ( zmiksowane świeże lub mrożone truskawki ), następnie bita śmietana i na sam koniec starta czekolada.
    Smacznego 😉

  3. Magda pisze:

    Kasiu, przede wszystkim wszystkiego najlepszego z okazji urodzin!!
    Jeśli chodzi o przepisy, to jak urodziny to impreza, a jak impreza to z pewnością przydadzą się sałatki, które zaproponuję:

    Sałatkę z tortellini
    250 g tortellini z szynką lub grzybami
    1 kostka rosołowa
    300 g sera żółtego w kostce
    300 g szynki drobiowej
    1 puszka kukurydzy
    1 puszka groszku
    4 ogórki konserwowe
    zielona cebulka
    2 łyżki majonezu
    1 łyżka jogurtu naturalnego
    1 łyżeczka musztardy
    sól
    pieprz
    Tortellini gotujemy w wodzie z dodatkiem kostki rosołowej wg czasu podanego na opakowaniu. Ser żółty i szynkę kroimy w słupki a ogórki kroimy w małą kostkę. Gdy tortellini wystygnie dodajemy do niego ser, szynkę, ogórki i odcedzone z zalewy groszek i kukurydzę. Zieloną cebulkę drobno siekamy i dodajemy do reszty składników. Majonez mieszamy z jogurtem i musztardą i dodajemy do sałatki. Całość doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy.

    Sałatkę w ananasie
    100 g ryżu
    1 filet z kurczaka
    1 cebula żółta
    1 cebula czerowna
    1 ananas
    olej lub oliwa do smażenia
    sól
    pieprz
    curry
    1/2 czerwonej papryki

    Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Ananasa kroimy wzdłuż na pół, usuwamy twardy środek, a następnie wykrajamy miąższ. Ananasa kroimy na małe kawałki. Na rozgrzanym oleju podsmażamy obie cebule pokrojone w drobną kostkę. Następnie dodajemy filet pokrojony w kostkę i lekko posolony. Gdy filet się podsmazy dodajemy ugotowany ryz. Doprawiamy solą, pieprzem i curry. Paprykę myjemy i drobno kroimy. Mieszamy razem ryż z kurczakiem z patelni z papryka i ananasem. Studzimy i przekładamy do pustych połówek ananasa.

    Nieodłączne są również przekąseczki, ta jest szybka i przyciąga wzrok, a tym samym znika pierwsza zawsze na imprezkach:
    Przekąski na krakersach
    1 opakowanie krakersów rewersów
    1 serek naturalny kanapkowy
    kilka oliwek
    szczypiorek
    2 pomidorki koktajlowe
    1 mały ogórek konserwowy
    kawałeczek czerwonej papryki

    Krakersiki rozkładamy na talerzu. Serek przekładamy do szprycy i wyciskamy na każdego krakersika porcję sera. Ja używam do tego woreczków strunowych, do których nakładam serek, ucinam jeden róg woreczka i przez niego wyciskam. Jest to wygodne i bez konieczności mycia przyborów. Każdego krakersa dekorujemy, wg uznania. U mnie są to plasterki oliwek, kawałki szczypiorku i papryki oraz ósemki pomidorka koktajlowego i plasterki ogórka.

    Do tego na ciepło polecam nieskomplikowane, ale smaczne:
    Zapiekańce ziemniaczane
    0,75 kg ziemniaków
    300 g mięsa mielonego z łopatki
    3/4 szklanki mąki pszennej
    1 jajko
    sól
    pieprz
    olej do smażenia
    bułka tarta
    1 łyżka przyprawy do mięsa mielonego
    suszona natka pietruszki
    2 łyżki keczupu
    3-4 ogórki konserwowe
    zielona cebulka
    Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Ziemniaki odcedzamy i rozgniatamy. Mięso mielone podsmażamy na ły żce oleju, dodajemy do niego przyprawę do mięsa i natkę pietruszki. Do ziemniaków dodajemy mąkę, jajko, sól, pieprz i zagniatamy ciasto. Do mięsa dodajemy pokrojone drobno obórki i keczup i całość mieszamy. Nabieramy na rękę ciasto, na środek nakładamy farsz mięsny i zlepiamy tworząc kotlety. Panierujemy w bułce tartej i smażymy na oleju na złoty kolor z obu stron. Przed podaniem posypujemy zieloną cebulką. Można podawać z keczupem.

    No i oczywiście ciacho, bez którego by się nie obyło. Sernik gotowany proponuję, robi się bardzo szybko.
    Sernik gotowany z galaretką
    1 kg sera białego w pudełku
    ok 40 herbatników (w zależności od wielkości blaszki i ciastek)
    1 budyń waniliowy bez cukru
    220 g masła
    1 szklanka cukru
    150 ml mleka
    3 jajka
    2 galaretki
    20 herbatników kwiatuszków
    ulubione owoce np brzoskwinie z puszki
    żurawina suszona

    Budyń rozmieszać w mleku. W garnku roztopić masło. Dodać cukier i ser i rozmieszane całe jajka. Gotujemy ciągle mieszając, aż ser się rozpuści i powstanie gładka masa. Dolać mleko z budyniem, wymieszać i ponownie zagotować całość. Dodać kawałki owoców do sera.Spód foremki na ciasto wyłożyć folią aluminiową i ułożyć na niej podwójną warstwę herbatników. Na herbatniki wylać gorąca masę serową i wyrównać z wierzchu. Na wierzchu układamy herbatniki – kwiatuszki i w środek wtykamy suszoną żurawinę. Dwie galaretki rozpuścić w 0,5 litra gorącej wody i wystudzić. Wystudzony sernik zalać tężejącą galaretką i wstawić do lodówki. Sernik najlepiej zrobić dzień wcześniej i trzymać w lodówce.
    Pozdrawiam!!
    Magda

  4. DAGA pisze:

    Oto moja propozycja – pieczona w garnku rzymskim z oliwkami, pomidorami i czosnkiem szynka . Dodać można również ziemniaki, marchewkę i pietruszkę i w sumie mamy jednogarnkowe danie obiadowe. Czyli takie jak lubisz – smaczne, szybkie i zdrowe.

  5. Agnieszka D pisze:

    Witam
    Wszystkiego najlepszego w dniu urodzin:)
    Na urodzinowe menu proponuję:
    Przystawka: drobiowa tortilla z warzywami i sosem jogurtowym
    Danie główne: zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym
    Deser: sernik z malinami na czekoladowym spodzie

  6. Witaj 🙂

    Moje propozycje dań urodzinowych. Może zacznijmy od zakąski

    1. Kalafior Gobi Manchurian ( będzie dobrym podkładem pod procentowe napoje a i dzieci nie przepadające za warzywami a zwłaszcza kalafiorem chętnie po nie sięgną bo ciężko pokapować,że w środku jest kalafior.Będą myślały,że mięsko wcinają. )

    Składniki na gobi manchurian :

    15 różyczek kalafiora najlepiej na taki większy kęs wcześniej ugotowanego al`dente
    3 łyżki mąki kukurydzianej
    5 łyżek mąki uniwersalnej
    1/4 szklanki wody
    1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu ( proponuję pominąć będzie bardziej łagodny )
    sól, do smaku
    olej do głębokiego smażenia

    Mąki łączymy z solą i wodą na jednolitą masę. Możliwe,ze trzeba będzie dodać więcej wody,wszystko zależy od tego jakiej mąki użyjemy – każda ma inną chłonność. Ciasto musi być leiste ale zarówno gęste tak żeby trzymało się na kalafiorze. Konsystencja trochę rzadszego budyniu.

    Kalafior maczamy w cieście i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

    Odsączamy z nadmiaru oleju na papierowym ręczniku.

    Składniki na sos :

    1/2 szklanki posiekanej cebulki dymki ( może być szczypiorek )
    2 łyżeczki drobno posiekanej zielonej chilli
    1 łyżka posiekanego czosnku
    2 łyżeczki drobno posiekanego imbiru
    1 łyżka mąki kukurydzianej
    1 szklanka wody lub bulionu warzywnego
    1 łyżka sosu sojowego
    1 łyżka ketchupu
    1 łyżka azjatyckiego sosu chilli ( lub innego,można dodać ketchup z odrobiną chilli )
    1 łyżka oleju roślinnego
    sól do smaku

    Do mąki kukurydzianej dodać wodę. Wymieszać, żeby nie było grudek. Następnie dodajemy sos sojowy, ketchup, chilli sos i sól. Mieszamy.

    W woku lub rondlu rozgrzewamy łyżkę oleju. Dodajemy czosnek, chilli,dymkę,imbir.Smażymy kilka sekund. Wlewamy mieszaninę mąki i sosów. Mieszamy cały czas aż całość zgęstnieje.

    Wcześniej usmażonego kalafiora, polewamy sosem, mieszamy delikatnie aż sos ” oblepi ” różyczki, posypujemy szczypiorkiem, wbijamy wykałaczki.

    2.Migdałowe ciasto z ricottą ( Na pewno przyda się dodatkowe ciasto)

    Składniki :

    4 jaja o temperaturze pokojowej
    1 i 1/3 szklanki cukru
    2/3 szklanki oleju rzepakowego
    2/3 szklanki sera ricotta
    1 i 1/2 łyżki soku z cytryny
    1 łyżka skórki cytrynowej
    1 i 1/2 łyżeczki rumu
    3/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego
    3/4 łyżeczki ekstraktu migdałowego
    1 szklanka + 2 łyżki mielonych migdałów
    1 i 1/4 szklanki mąki uniwersalnej
    1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/4 łyżeczki soli

    Wierzch serowo – migdałowy :

    3/4 szklanki sera ricotta
    1 jajo
    1/4 szklanki i 2 łyżki cukru
    2 łyżeczki skórki cytrynowej
    1 łyżeczka ekstraktu waniliowego ( lub migdałowego)
    2 łyżki mleka
    1 szklanka migdałów w płatkach

    Jaja z cukrem i olejem ubijamy mikserem na wysokich obrotach aż będą gęste i jasne ( około 8 minut powinno potrwać jednak mam wrażenie, że u mnie trwało to dłużej). Następnie dodajemy ricottę, sok z cytryny, skórkę cytrynową, rum, ekstrakty. Miksujemy całość do połączenia składników.

    W osobnej misce mieszamy mielone migdały, mąkę, proszek do pieczenia, sól. Dodajemy do mieszaniny jajecznej w 3 partiach mieszając delikatnie łopatką po każdym dodaniu aż całość się całkowicie połączy.

    Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 25 cm wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 175°C przez 40-45 minut do tzw.suchego patyczka. Wyjmujemy ciasto z piekarnika, odstawiamy na bok i podnosimy temperaturę w piekarniku do 190°C

    W tym czasie robimy wierzch. Ricottę miksujemy z jajkiem, 1/4 szklanki cukru, skórką cytrynową i ekstraktem. Odstawiamy.

    W rondelku podgrzewamy mleko z 2 łyżkami cukru do momentu aż cukier się rozpuści. Zalewamy nim płatki migdałowe, dobrze mieszamy żeby wszystkie pokryły się mieszaniną mleka i cukru.

    Masę serową wylewamy równomiernie na wierzch ciasta. Na to sypiemy płatki migdałowe. Wstawiamy z powrotem do piekarnika i pieczemy jeszcze 15 minut aż migdały będą rumiane.

    Ciasto salceson (Lub takie, które nie wymaga wiele zachodu )

    Składniki :

    3,5 szklanki + 3 łyżki mąki pszennej
    1 szklanka cukru
    4/5 szklanki maślanki
    1/5 szklanki oleju roślinnego
    4 jaja
    1 łyżka kakao
    1 łyżeczka cynamonu
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
    1/3 łyżeczki soli
    9-10 średnich jabłek obranych, pozbawionych gniazd nasiennych i pokrojonych w 1 cm kostkę
    1/2 szklanki orzechów włoskich
    1/2 szklanki rodzynek lub żurawiny lub więcej orzechów

    W misce łączymy mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę, sól. Dodajemy jajka, maślankę i olej, mieszamy całość tylko do połączenia składników. Dokładamy jabłka, orzechy, mieszamy łyżką. Ciasto wylewamy do formy wymiarach 25×35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Równamy wierzch.

    Pieczemy w temp. 180°C przez 60-70 minut do tzw. suchego patyczka.

    3. Sałatka warstwowa z tuńczykiem (Koniecznie musi być sałatka, na urodzinach bez sałatki ani rusz. Z czystym sumieniem polecam tą )

    Składniki :

    3 łyżki majonezu
    3 łyżki jogurtu naturalnego
    1 łyżeczka musztardy
    5 ugotowanych jaj
    1 puszka groszku
    2 puszki tuńczyka w sosie własnym ( czasami daję w oleju )
    200 g żółtego sera
    pęczek szczypiorku
    sól, pieprz

    Majonez, jogurt i musztardę mieszamy razem, doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy.

    Białka oddzielamy od żółtek. Groszek odcedzamy na sitku. Szczypiorek drobno tniemy. Tuńczyka odsączamy z nadmiaru zalewy ale też nie za bardzo tak żeby był mokry.

    Bierzemy miskę w której będziemy układać warstwy sałatki. Najpierw na samo dno tarkujemy białka na grubych oczkach. Na to układamy groszek, następnie tuńczyka, którego rozdrabniamy w rękach. Kolejno szczypiorek, na to ścieramy na drobnych oczkach tarki żółty ser. Na ser sos majonezowo-jogurtowy a na sam wierzch również na drobnych oczkach tarki tarkujemy żółtka.

    4.Kurczak w południowym stylu ( Mięsko by się też przydało. Kurczak towarzysz większości imprez.Przepis Nigelli jest nieoceniony, nigdy lepszego nie jadłam )

    Składniki :

    2 ćwiartki z kurczaka
    750 ml do 1 L pełnotłustego mleka
    1 łyżka i 1 łyżeczka soli
    125 g mąki
    1 łyżeczka pieprzu cayenne
    1 jajko
    500 g tłuszczu roślinnego do głębokiego smażenia ( może być olej )

    Kurczaka przekładamy do miski, zalewamy mlekiem. Dosypujemy łyżkę soli, mieszamy. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Najlepiej na całą noc, mięso wtedy lepiej skruszeje.

    Następnie całą zawartość miski przekładamy do garnka ( razem z mlekiem ), przykrywamy pokrywką. Stawiamy na ogień i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy jakieś 15-20 minut aż mięso będzie dobrze ugotowane.

    Gotowe mięso wyjmujemy i czekamy aż przestanie parować. W tym czasie przygotowujemy panierkę. Mąkę mieszamy z pieprzem cayenne i z łyżeczką soli. Jajko lekko ubijamy.

    Kolejno kurczaka obtaczamy w mące, potem w jajku i znowu w mace. Pozostawiamy na 15 minut. Rozgrzewamy olej. Im gorętszy tym mięso mniej go wchłonie.

    Mięso smażymy ze wszystkich stron na złoty kolor. Zajmie to jakieś 1-2 minuty.

    Jest smaczny na ciepło jak i na zimno.

    Pozdrawiam 🙂

  7. Krzysiek pisze:

    Świetnie sprawdzą się na przyjęciu urodzinowym pyszne ciasteczka z sekretnym składnikiem: budyniem. Dzięki niemu stają się… fantastyczne. Goście mogą bez przeszkód sięgać po kolejną sztukę 🙂

    2 1/4 szklanki plus 2 łyżki mąki
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1/4 łyżeczki soli
    200 g masła, w temperaturze pokojowej
    3/4 szklanki brązowego cukru
    1/4 szklanki białego cukru
    1 budyń waniliowy
    2 jajka
    1 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
    2 szklanki półsłodkich łezek czekoladowych

    Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Przykryj blaszki do pieczenia pergaminem. Odłożyć na bok.
    Wymieszaj masło z brązowym i białym cukrem. Zmiksuj następnie z budyniem z jajkami i wanilią. Wymieszaj następnie z mąką, sodą i solą. Wmieszaj delikatnie łezki czekolady.
    Za pomocą łyżki formuj ciastka. Powinny one być w przybliżeniu 1 cm średnicy.
    Piecz przez około 10 minut lub do czasu gdy ciasteczka się lekko zezłocą.

  8. Iwka Hadrys pisze:

    Jeśli urodzinowo, to musi być intensywnie (a przy okazji bardzo cytrynowo).
    Cytrynowy krem współgra z maślanym kruchym ciastem oraz słodką, delikatną w środku i lekko zezłoconą na zewnątrz bezą.

    kruche ciasto:

    100 g zimnego masła

    200 g mąki

    2 łyżki cukru

    szczypta soli

    1 żółtko

    lemon curd (krem cytrynowy):

    100 g cukru

    7 łyżek mąki kukurydzianej

    skórka i sok z 4 cytryn

    6 żółtek

    100 g masła

    beza:

    100 g drobnego cukru

    6 białek

    foremka do tarty o średnicy 20 cm wysmarowana tłuszczem i oprószona bułką tartą

    Masło, mąkę cukier i sól połącz tak, by powstała masa przypominająca strukturą mokry piasek. Dodaj żółtko i wyrabiaj całość aż powstanie zwarta kulka (w razie potrzeby dodaj odrobinę zimnej wody). Wstaw ciasto do lodówki na 20 minut.

    Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

    Ciasto rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy i przełóż do foremki. Ciasto wyłóż papierem do pieczenia (tak by pokrywał zarówno spód jak i boki ciasta), a następnie wysyp na niego fasolę, groch lub specjalnymi kuleczkami do obciążania ciasta. Piecz przez 15-20 minut.

    Cukier i mąkę kukurydzianą wymieszaj z taką ilością wody, aby powstała masa przypominająca ciasto.

    W rondelku zagotuj wodę i dodaj do niej skórkę startą z cytryn (wcześniej wyszorowanych i sparzonych). Wymieszaj mieszankę z cukrem i mąką.

    Masło roztop, zdejmij z ognia i energicznie wymieszaj z żółtkami oraz sokiem z cytryn. Wstaw ponownie na ogień, a następnie wlej mąkę z cukrem. Cały czas energicznie mieszając, podgrzewaj krem, aż zgęstnieje. Nie możesz dopuścić do zagotowania masy, ponieważ żółtka się zetną, tworząc mało apetycznie wyglądającą jajecznicę. Gdy całość zgęstnieje (po 10-15 minutach) odstaw na bok rondelek.

    Ubij na sztywną masę białka z cukrem.

    Na upieczony spód wylej krem cytrynowy, a następnie rozprowadź ubite z cukrem białka. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 150 stopni i piecz kolejne 30 minut.

    profile polubione 🙂

    Pozdrawiam ciepło

  9. Nulek pisze:

    Sto lat, sto lat! 🙂
    Sto lat z pysznościami! 🙂

    A to moje propozycje dań na urodziny:

    Jako że na blogu królują rzeczy proste i dobre, starałam się podsunąć do menu podobne propozycje. Stąd obecność PTIFUREK – pysznych domowych ciasteczek z oczkiem.

    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2390790696384&set=a.2214871418512.2129337.1449381022&type=3&src=https%3A%2F%2Fscontent-a-lhr.xx.fbcdn.net%2Fhphotos-ash2%2F315932_2390790696384_698168098_n.jpg&size=720%2C617

    Do tego dołączyłabym zdrowe i smakowite ciastka orkiszowe św. Hildegardy – idealne w połączeniu z suszonymi owocami, czekoladą i orzekami. 🙂

    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2496693223881&set=a.2214871418512.2129337.1449381022&type=3&src=https%3A%2F%2Fscontent-b-lhr.xx.fbcdn.net%2Fhphotos-frc3%2F378791_2496693223881_989068733_n.jpg&size=960%2C720

    A może i swojska krówka przypadnie Wam do gustu? Muuuuusicie spróbować. 😀 Uwaga, to danie tylko dla dorosłych! 😉

    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2675603056515&set=a.2214871418512.2129337.1449381022&type=3&src=https%3A%2F%2Fscontent-a-lhr.xx.fbcdn.net%2Fhphotos-ash2%2F374287_2675603056515_438375497_n.jpg&size=720%2C960

    I jeszcze – żeby było „na bogato” – drożdżowe bułeczki z nadzieniem:

    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2968391896053&set=a.2214871418512.2129337.1449381022&type=3&src=https%3A%2F%2Fscontent-b-lhr.xx.fbcdn.net%2Fhphotos-frc3%2F379516_2968391896053_289354104_n.jpg&size=960%2C700

    A do popicia – koktajl kiwi:

    http://anulowe.blogspot.com/2012/03/z-wiedzmowej-kuchni-poblade-kiwi.html

    Wszystkie przepisy są moje – pochodzą z mojego FB lub z bloga, który później zaczęłam prowadzić. Mam nadzieję, że przypadną do gustu rodzince – i że dobrze się wpiszą w urodzinowy klimat! Wszystkiego dobrego! 🙂

  10. Marzena J. pisze:

    Urodziny, urodziny, urodziny … Moją propozycją dania urodzinowego dla Ciebie będzie tarta z sezonowymi owocami. Wspaniale się prezentuje i wspaniale smakuje. Urodziny z nią będą niezapomniane.
    Ciasto na formę o średnicy 25cm:
    250g mąki
    125g masła
    15g kakao
    50g cukru pudru
    2 żółtka
    Składniki na masę:
    1 dowolna galaretka
    1 łyżka żelatyny
    1i ½ szklanki wrzątku
    250 ml. chłodnej śmietany kremówki 36%
    Dodatkowo do dekoracji:
    Owoce sezonowe np. maliny, winogrona, jeżyny, śliwki itp.
    Przygotowanie:
    1)Mąkę, kakao, masło i cukier przesiekaj razem, potem dodaj żółtka. Szybko zagnieć ciasto. Formę do tarty o średnicy 25cm wysmaruj margaryną i wyłóż ciastem. Wstaw na co najmniej 30 minut do lodówki (lub 15 min do zamrażalnika). W międzyczasie rozgrzej piekarnik, do ok 180°C. Na schłodzonym cieście wyłóż papier do pieczenia i wsyp fasolki lub kulki ceramiczne do pieczenia. Piecz pod obciążeniem ok. 10 min, potem zdejmij papier oraz fasolki i piecz jeszcze ok. 15 minut. Odstaw do wystudzenia.
    2)W tym czasie przygotuj krem. Galaretkę i żelatynę rozpuszczamy w 1 ½ szkl. wrzątku i pozostawiamy do wystygnięcia (nie może zastygnąć). Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy do niej galaretkę i dokładnie mieszamy mikserem. Masę wylewamy na spód i wstawiamy do lodówki aby tarta stężała na około 2 godziny.
    3)Dekorujemy owocami sezonowymi np. malinami, winogronami, jeżynami, śliwkami itp.
    Smacznego!

  11. 1.Roladki z łososia z serkiem śmietankowym
    2.Sos Tzatziki
    3.Pierożki Won-Ton z sosem sojowo-cytrynowym na ostro

  12. Paulina pisze:

    Wszystkiego najlepszego 🙂

    Z okazji Twoich urodzin przygotowałabym niestandardowy i zaskakująco pyszny dwuwarstwowy deser z kaszy jaglanej.

    Składniki na 3 porcje:

    I warstwa (jaśniejsza):

    Opłukana i ugotowana kasza jaglana – 1/2 szklanki
    Orzechy nerkowca (namoczone) – 1/2 szklanki
    Suszone daktyle – 10 sztuk
    Cukier z prawdziwą wanilią – łyżka
    Mleko (w wersji wegańskiej i bez laktozy roślinne) – 3/4 szklanki
    Agar – 1,5 łyżeczki

    II warstwa (ciemniejsza):

    Słodkie gruszki – 2 sztuki
    Banan – sztuka
    Sok z połowy małej cytryny
    Woda – 1/2 szklanki
    Agar – łyżeczka

    Sposób przygotowania:

    Z orzechów odlewamy wodę – miksujemy na gładką masę.
    Do orzechów dodajemy ostudzoną kaszę, posiekane daktyle, cukier waniliowy oraz 1/4 szklanki mleka – miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji (ok. 2 minut).
    Agar wrzucamy do pozostałej ilości mleka (1/2 szklanki) i dokładnie mieszamy żeby nie powstały grudki. Mleko stawiamy na gaz i gotujemy przez minutkę od czasu do czasu mieszając.
    Mleko z agarem przelewamy do zmiksowanej masy i dokładnie mieszamy – przelewamy do salaterek (najlepiej o obłym kształcie – nie ma później problemów z wyjęciem).
    W między czasie przygotowujemy drugą warstwę deseru. Owoce obieramy i miksujemy z dodatkiem soku z cytryny. Do wody dodajemy agar – dokładnie mieszamy, stawiamy na gaz i gotujemy przez minutkę ciągle od czasu do czasu mieszając. Wodę przelewamy do pulpy owocowej i dokładnie mieszamy. Masę owocową wylewamy na pierwszą warstwę.
    Gdy deser ostygnie wstawiamy go do lodówki i podajemy gdy całkowicie stężeje (po kilku godzinach, najlepiej zostawić na noc). Przed wyjęciem przeciągamy nożem po krawędziach i delikatnie poruszamy zawartością – deser z agarem ładnie odrywa się od naczynia – zwłaszcza oo obłych kształtach (nie trzeba wstawiać do gorącej wody).
    Deser podałabym ze słodkimi ziarnami granatu.

    A tak wygląda: http://zdrowe-odzywianie-przepisy.blogspot.com/2013/11/nie-uwierzysz-z-czego-jest-ten-deser.html

    Myślę, że na pewno by Ci zasmakował 😉

    Pozdrawiam, Paulina

  13. Ala pisze:

    Kasia przygotuje dla ciebie grzanki czosnkowo ziołowe i fondue serowe z tego przepisu:
    http://www.wielkiapetyt.com/2013/02/kremowe-fondue-serowe_11.html
    do tego butla czerwonego wina.
    Smacznego!

  14. DOMINIKA GÓRSKA pisze:

    Na przystawkę proponuję sałatkę z paluszkami krabowymi z ananasem i majonezem. Na pierwsze danie proponuję barszczyk z pasztecikiem lub krokietem z nadzieniem z kapusty i grzybów. Na drugie proponuję kotlet de volaille z ziemniakami i surówką, a na deser proponuję panna cotta.

  15. asia pisze:

    Przyjęcie urodzinowe to świetna zabawa.Moje menu to
    1.sałatka brokułowa:brokuł ugotowany,pestki słonecznika,czerwona cebula,ser fetta polane sosem czosnkowo-majonezowym
    2..pulpeciki z zieloną pietruszką i serkiem kozim podsmażone na masle
    3.tort z bitą śmietana,przelozony malinami,borówka i brzoskwiniami-kazda warstwa inny owoc

  16. Karolin pisze:

    Witam,
    Wszystkiego najlepszego 🙂

    oto moja propozycja na przystawkę:
    Śledź inaczej

    Składniki:

    6 kwaśnych jabłek
    1/2 cytryny
    1 duża cebula
    1/2 pęczka koperku
    6 filetów śledziowych
    25 dag gęstej śmietany
    3 łyżki musztardy

    Przygotowanie:

    Jabłka myjemy i dokładnie osuszamy. Następnie kroimy je w krążki o grubości 7 mm. Wszystkie kawałki przecieramy cytryną, aby nie sczerniały. Górną i dolną cześć odkładamy, środkowe wydrążamy, pozostawiając boczne ścianki o grubości ok 4 mm. Dosyć szybko składamy jabłko z powrotem, aby nie pomylić kolejności poszczególnych cząstek.
    Wycięte z jabłka kawałki drobno siekamy z cebulą i koperkiem. Filety śledziowe kroimy w małe kawałeczki, łączymy ze śmietaną i musztardą, dodajemy cebule i jabłko, wszystkie składniki dokładnie mieszamy i wypełniamy nimi wydrążone owoce, składając je w całość. Jabłka wkładamy do zamrażalnika na około 2 h przed podaniem

  17. Jola pisze:

    Wiem Kasiu, że lubisz przygotowywać dania z płatkami owsianymi. Widziałam też na Twoim blogu pyszny sernik bananowy, więc proponuję Ci Sernik na otrębach 🙂

    Przy okazji Kasiu stu słodkich lat Tobie życzę ! ale przede wszystkim pogody ducha, dobrych ludzi na swojej drodze i pociechy z męża i dzieci 🙂

    SKŁADNIKI :

    Spód :

    2 łyżki kakao
    200 g płatków owsianych
    2 jajka
    50 g cukru trzcinowego
    80 g masła
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa serowa :

    1 kg sera do sernika
    6 jajek
    125 g cukru trzcinowego
    2 łyżki cukru waniliowego
    150 masła
    1 budyń waniliowy
    1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
    500 g świeżych truskawek ( opcjonalnie)

    SKŁADNIKI :

    Spód :

    2 łyżki kakao
    200 g płatków owsianych
    2 jajka
    50 g cukru trzcinowego
    80 g masła
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa serowa :

    1 kg sera do sernika
    6 jajek
    125 g cukru trzcinowego
    2 łyżki cukru waniliowego
    150 masła
    1 budyń waniliowy
    1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
    500 g świeżych truskawek

    Masa serowa:

    W wysokiej misce miksujemy ser twarogowy dodając po jednym jajku. Miksujemy na najmniejszych obrotach.

    Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do ostudzenia.

    Dodajemy partiami pozostałe składniki ( cukier, cukier waniliowy,budyń i mąkę ziemniaczaną)ciągle miksując.

    Na koniec dodajemy wystudzone masło. Masło wlewamy bardzo powoli ciągle miskując.

    Przelewamy na podpieczony spód i wstawiamy do nagrzanego wcześniej piekarnika do 180 C na około 60 minut.

  18. Sylwia Choromańska pisze:

    Witam, polecam takie menu urodzinowe, które u mnie sprawdza się doskonale.
    Na przystawkę: zupa krem z marchewki z dodatkiem dyni, imbiru i chilli.
    Danie główne: Przepyszne warkocz z ciasta francuskiego z łososiem i szpinakiem lub druga wersja z piersią z kurczaka i pieczarkami. Na prawdę pyszne danie.
    Deser: Ciasto czekoladowe z masą mascarpone i owocami.
    Myślę, że te menu zrobi furorę na Twoim przyjęciu.
    Wszystkiego najlepszego.

  19. Żadne urodziny nie mogą obyć się bez ciast i oczywiście gwiazdy imprezy, czyli tortu 🙂

    Proponuje wspaniały torcik o wdzięcznej nazwie Melba, który nie dość, że świetnie smakuje, to na dodatek wygląda nietuzinkowo i bardzo ładnie prezentuje się na urodzinowym stole:

    Składniki na biszkopt:

    2 jajka
    1/4 szklanki mąki pszennej
    1/4 szklanki cukru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, nadal ubijając. Dodać żółtka, jedno po drugim, nie przerywając ubijania. Mąki połączyć ze sobą i dodać do masy, bardzo delikatnie wymieszać. 

    Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno!). Wylać ciasto. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić w otwartym piekarniku. Przekroić na 2 blaty.

    Składniki na masę:

    250 g serka mascarpone
    1 szklanka śmietany kremówki
    250 g serka homogenizowanego naturalnego
    1/2 szklanki cukru
    50 g płatków migdałowych
    300 g brzoskwiń z puszki
    400 g malin
    sok z 1 cytryny
    1/2 szklanki soku z brzoskwiń

    Płatki migdałowe podsmażyć na suchej patelni, tak by lekko zbrązowiały na krawędziach. Schłodzoną śmietankę zmiksować na sztywno. Mascarpone zmiksować z serkiem homogenizowanym i cukrem. Wmieszać delikatnie ubitą na sztywno śmietankę.

    Jedną połówkę ciasta położyć na paterze. Wycisnąć sok z cytryny, wymieszać go z sokiem z brzoskwiń i za pomocą łyżki nasączyć nim delikatnie biszkopt. Wierzch ciasta posmarować kremem, ułożyć na nim dobrze odsączone połówki brzoskwiń, cięciem do dołu. Przykryć je kremem, wyrównać i położyć na nich drugi placek. Podobnie jak pierwszy, nasączyć syropem i posmarować cienką warstwą kremu. Następnie poukładać maliny, przykryć je kremem, całość wygładzić. Pozostałym kremem posmarować boki torcika, obsypać je podprażonymi na suchej patelni migdałami. Ciasto schować do lodówki na 2-3 godziny. Smacznego 🙂

    Polecam również ciasto, które pierwszy raz przygotowałam, a jakże, z okazji swoich 18-stych urodzin. Od tej pory często je przygotowuje, bo smakuje całej rodzince, nawiasem mówiąc, tym sernikiem podbiłam serce przyszłej teściowej, piekąc go również i na Jej urodziny 🙂

    Sernik z brzoskwiniami

    Składniki na ciasto:

    3 szklanki mąki
    250 g margaryny
    3 łyżki cukru
    5 żółtek
    3 łyżeczki proszku do pieczenia

    Składniki na ciasto zagnieść. Podzielić na dwie części – mniejszą i większą. Wstawić do lodówki.

    Składniki na masę serową:

    500 g twarogu (kostka)
    1 jajko
    1 budyń śmietankowy
    0,5 szklanki cukru
    200 g masła
    +

    brzoskwinie w puszcze
    5 białek
    szklanka cukru
    Wszystkie składniki na masę serową ( z wyjątkiem brzoskwiń) połączyć ze sobą – ja rozgniatam je rękoma, można także mikserem. Odstawić. Brzoskwinie odsączyć, pokroić w kostkę.

    Białka ubić na sztywno, dodając powoli cukier.

    Dno dużej blachy wylepić większą częścią ciasta, wylać masę serową, na nią poukładać brzoskwinie, później pianę z białek. Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta. Piec około 40 minut w temperaturze 200 stopni. Smacznego 🙂

    Ps. Zdjęcia wysłałam na adres mailowy. Pozdrawiam

  20. Michalina pisze:

    Proponuję lodowy koktajl z mandarynek

    Składniki:
    2 mandarynki
    pół szklanki mleka lub śmietanki do kawy
    2 duże kulki lodów pomarańczowych
    łyżeczka startego imbiru świeżego

    Przygotowanie:

    Mandarynki wrzucamy do blendera i miksujemy długo z mlekiem, aż zrobi się w miarę jednolita masa. Potem dodajemy lody i imbir i jeszcze raz miksujemy.

    oraz szpinakowe roladki

    Składniki:

    PLACEK
    1 opakowanie mrożonego szpinaku (ok. 400g)
    2 ząbki czosnku
    1 łyżeczka masła
    3 jajka
    szczypta gałki muszkatołowej
    sól, pieprz do smaku

    NADZIENIE:
    300 g mielonego mało wilgotnego twarogu
    300 g szynki w dużych plastrach
    2 płaskie łyżki bazylii
    1 płaska łyżeczka pieprzu
    sól do smaku
    0,5 czerwonej papryki

    Przygotowanie:

    Na patelni podsmażamy z masłem szpinak do odparowania wody. Na koniec dodajemy czosnek (rolada musi być mocno czosnkowa, żeby nie była mdła), sól, pieprz i gałkę.
    Dodajemy żółtka do schłodzonego szpinaku, gwałtownie mieszając. Białka ubijamy na sztywno. Pianę łączymy delikatnie ze szpinakiem. Blachę wykładamy papierem pergaminowym. Rozsmarowujemy równą warstwę masy szpinakowej.
    Pieczemy ok. 15 min. w 190 st. Placek musi mieć zielony kolor, więc staramy się go nie przypalić, w przeciwnym razie zżółknie bądź zbrązowieje.
    Ser mieszamy z przyprawami i pokrojoną w kostkę papryką.
    Wystudzony placek smarujemy serkiem i na to układamy dodatki w plastrach, tak aby pokryły całość.
    Zwijamy jak roladę, uważając, żeby placek nie pękł. Zawijamy ściśle w folię do żywności. Wkładamy do lodówki na kilka godzin. Najlepiej na całą noc. Po zdjęciu folii placek wspaniale sie trzyma. Roladę podajemy w plastrach o grubości ok. 1 cm.

    Koktajl zrobił mi kiedyś narzeczony na pierwszej randce i tym mnie zresztą ujął, więc szczerze polecam a roladki robią u mnie furorę na każdym Sylwestrze 🙂

    Kolejnych latek na blogu życzę!

  21. Ania K-G pisze:

    Mam propozycję na deser,myślę, że spodoba się Tobie i rodzinie:) Moje ukochane tiramisu, ale w trochę innej wersji, dla mnie po prostu boskiej:) Deser przygotowujemy standardowo, z tym, że miast serka mascarpone dodajemy…serek DANIO o smaku standardowym-waniliowym. Tak przygotowane tiramisu zyskuje smak, który ja i moja rodzina ubóstwiamy, przygotowuję go na większe okazje i zawsze wszystkim smakuje równie bardzo. Spróbuj i zakochaj się jak i my;) i wszytskiego dobrego i pysznego życzę!:):)

  22. ulcik pisze:

    Kasia, czym bym uraczyła Ciebie i Twoją Rodzinkę ..hmm niech pomyślę 🙂

    pkt nr jeden byłaby pizza po małopolsku bo jak wiem to twoje smaki : http://kuchnianawzgorzu.pl/pizza-po-malopolsku-gotuje-po-malopolsku/

    pkt nr dwa byłyby lody z advocatem i krówkami: http://kuchnianawzgorzu.pl/lody-jogurtowe-z-advocatem-krowkami/

    pkt nr trzy byłoby coś dla nas dwóch 🙂 – http://kuchnianawzgorzu.pl/likier-z-kukulek-wraz-ze-speedcookiem/

    I co smakowałoby Ci ? 😉

  23. Katarzyna Napiórkowska pisze:

    Witam soleniazntkę 🙂
    Przedstawiam swoją propozycję dań 🙂
    Jako przystawkę proponuję placuszki z cukini i pora 🙂

    SKŁADNIKI:
    1 cukinia
    1 por
    4-5 łyzek mąki
    2 jajka
    pęczek koperku
    2-3 łyżki mleka
    2 ząbki czosnku

    pieprz
    vegeta
    olej do smażenia
    WYKONANIE:
    Cukienię myjemy, obieramy, usówamy środek z pestkami. Miąższ ścieramy na tarce o grubych oczkach. Masę odciskamy z soku. Pora oczyszczamy i drobno kroimy. Koperek myjemy, suszymy i drobno siekamy. Obrany czosnek przeciskamy przez praskę.
    Do masy dodajemy pora, jajka, mąkę, mleko i czosnek. Mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i vegetą. Dodajemy koper i znów mieszamy. Masę nakładamy łyżką na olej rozgrzany na patelni i smażymy na rumiano z obu stron 🙂 Podajemy zaraz po usmażeniu :)Ja lubię posypać placuszki odrobiną startego żółtego sera ale dośc ostrego 🙂

    Następnie proponuję schab w sosie z zapiekanym pure 🙂

    SKŁADNIKI:
    na pure:
    80 dag ziemniaków
    10 dag masła, jajko, 3 żółtka
    sól, pieprz biały i szczypta gałki muszkatołowej

    Na schab w sosie:
    4 kotlety
    1,5 łyżki powideł śliwkowych
    łyżka mąki ziemniaczanej
    2 łyżki masła
    200ml bulionu
    goździk
    1/2 łyzeczki cukru

    PRZYGOTOWANIE:
    1. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę,
    mieszamy z masłem, jajkiem, 2 żółtkami i przyprawami. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Szprycę z gwiadzistą końcówką napełniamy masą i wyciskamy rozetki. Smarujemy rozmąconym pozostałym żółtkiem i pieczemy ok 15 min. w twmp. 220st. aż się zarumienia 🙂
    @. Kotlety schabowe rozbijamy, opruszamy solą i mąką i smażymy na rozgrzanym maśle z obu stron.
    3. Powidła wkładamy do rondla, podgrzewamy i dodajemy bulion. Słodzimy, dodajemy goździk, solimy i gotujemy 5 min. Kotlety razem z sosem powstałym podczas smażenia wkładamy do sosu śłiwkowego i dusimy pod przykryciem ok. 30 min aż będą miękkie 🙂 Wykładamy na talerze wraz z rozetkami z pure i dekorujemy warzywami 🙂

    Propozycja na deser 🙂
    Tort makowo-jabłkowy

    Spód: 20 dag mąki pszennej

    12 dag masła,
    3 łyżki cukru
    jajo
    łyżka śmietany
    pół łyżeczki proszku do pieczenia

    Warstwa makowa:
    Puszka masy makowej
    Warstwa jabłkowa:
    Słoik uprażonych domowej roboty jabłek, torebka galaretki cytrynowej
    Do polania
    gotowa polewa czekoladowa

    Wykonanie:
    Mąkę z proszkiem po pieczenia posiekać z masłem na kruszonkę, dodać jajo, śmietane i cukier. Szybko zagniesc ciasto i włozyć do lodówki na 30-40 minut.
    Wyłożyć ciastem tortownicę o średnicy ok 24 cm, nakłuć ciasyo w kilku miejscach widelcem i upiec (25-30 min) w piekarniku rozgrzanym do 190st.
    Galaretkę rozpuścić w 2/3 szklanki wrzątku i wymieszać z jabłkami ze słoika. Na osuszony spód wyłożyc równą warstwę masy makowej i przykryć ją jabłkami. Wyrównać wierzch i polać ciasto polewą czekoladową. Schłodzić w lodówce
    Smacznego 🙂
    Mam nadzieję, że moje propozycje zasmakują 😉

  24. Dzikowiec pisze:

    Na początku życzenia: wszystkiego, co najlepsze, najsłodsze i najpiękniejsze! Jak najmniej trosk, a najwięcej radości. Spełnienia marzeń!

    Skoro mowa o urodzinach, więc nie może obyć się bez tortu. To będzie wyjątkowy tort dla wyjątkowej Kasi 🙂

    Składniki (na standardową blachę od piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia):
    – 5 jajek (białka i żółtka oddzielnie),
    – szczypta soli,
    – 3/4 szklanki cukru,
    – 3/4 szklanki przesianej mąki pszennej,
    – 1/4 szklanki przesianej mąki ziemniaczanej,
    – 1 łyżeczka proszku do pieczenia (opcjonalnie).

    Składniki pozostałe:
    – poncz: 1/2 szklanki wody, 1/3 szklanki cukru, 3-4 łyżki nalewki z czarnej porzeczki, sok z 1/2 cytryny,
    – 3/4 słoika konfitury z malin,
    – 500 ml śmietany kremowej (30-36%),
    – fiks do ubijania śmietany,
    – cukier puder do smaku,
    – 250 g borówek.

    Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli (sól dodajemy dopiero w chwili, gdy miksowane białka się spienią). Gdy powstanie sztywna piana, powoli dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Na koniec dodajemy po jednym żółtku, miksujemy. Mikser wyłączamy, dodajemy mąki i proszek. Powoli mieszamy za pomocą szpatułki. Ciasto przelewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy do suchego patyczka (ok. 15 minut). Po upieczeniu wyjmujemy i zostawiamy do całkowitego ostudzenia. W tym czasie przygotowujemy poncz: wszystkie składniki umieszczamy w garnku, podgrzewamy do momentu połączenia się składników i zagotowania. Kuchenkę wyłączamy, zostawiamy do przestudzenia.
    Krótszy bok ciasta mierzymy, dzielimy na 4 równe pasy (u mnie każdy miał 7,5 cm – i jest to wysokość tortu). Każdy pas nasączamy zimnym ponczem, cienko smarujemy konfiturą i 3-4 łyżkami ubitej śmietany (ubijamy ją z dodatkiem fiksu i cukru pudru na sztywno). Każdy pas tak samo. Resztę śmietany wstawiamy do lodówki. Pierwszy pas zwijamy w roladę. Kolejne pasy dokładamy do pierwszego i w ten sposób tworzymy okrągły tort. Tuż po zwinięciu nie będzie wyglądał zbyt ładnie, ale dzięki dekoracji uda się to poprawić :). Gotowy tort ścisło owijamy folią spożywczą i wstawiamy na min. 1,5 godziny do lodówki.Po 1,5 godzinie folię zdejmujemy i tort cienko smarujemy bitą śmietaną (wierzch i boki, przy czym wierzch grubiej, by wyrównać). Odpowiednio formując, zapewnimy ładny i równy wygląd tortu. Najlepiej w tym celu posłużyć się szpatułką. Pozostałą bitą śmietanę przekładamy do szprycy z końcówką – gwiazdką i dekorujemy tort na wierzchu i po bokach. Tuż po zakończeniu dekorowania tort należy wstawić do lodówki na kilka godzin. Smacznego!
    Zdjęcia prześlę na maila.

    Pozdrawiam 🙂

  25. Oto przepis na idealny urodzinowy deser. Rewelacyjnie smakuje, elegancko i ciekawie wyglada.
    Na pewno urodzinowi goscie beda zaskoczeni 🙂

    Cannelloni z mango na pistacjowym ciasteczku:Skladniki na 4 porcje :
    Na pistacjowe ciastko :

    125g bardzo drobno zmielonych pistacji,
    125g roztopionego masla,
    125g cukru,
    2 jajka,
    25g maki
    Na cannelloni :

    2 dojrzale mango,
    200g naturalnego serka homogenizowanego,
    200g 35% slodkiej smietany,
    100g cukru,
    4 platki zelatyny,
    1 lemonka,
    Do realizacji przepisu potrzebne nam beda : mandolina do krojenia i rekaw cukierniczy.

    W salaterce mieszamy razem wszystkie skladniki na ciasto pistacjowe. Przekladamy do wysmarowanej maslem foremki (ja uzylam keksowki – surowe ciasto nie powinno byc grubsze niz 1-1,5cm).
    Pieczemy w rozgrzanym do 180°C piekarniku. Po upieczeniu czekamy, az ostygnie i nastepnie wycinamy ciasteczka o szerokosci ok 3-3,5cm i dlugosci ok 8cm.
    Przy pomocy obieraczki do warzyw obieramy mango ze skorki. Kroimy mango na mandolinie na cienkie plasterki.
    W naczyniu z zimna woda moczymy listki zelatyny przez pare minut. Nastepnie wyciskamy je z wody i wkladamy do miseczki z 50g letniej smietany. Mieszamy, az sie rozpusci.
    W salaterce mieszamy serek homogenizowany, cukier i starta skorke z limonki. Dodajemy 50ml smietany z rozpuszczona w niej zelatyna. Energicznie mieszamy.
    Pozostala smietane ubijamy w mikserze na bita smietane. Delikatnie mieszamy ja z wczesniej przygotowanym serkiem homogenizowanym.
    Przekladamy nasza pianke do rekawa cukierniczego.
    Na cienkiej folii spozywczej, ukladamy 3-4 plasterki mango tak, aby na siebie lekko zachodzily.
    Przy pomocy rekawa cukierniczego wyciskamy pianke : ok 1cm od brzegu plasterkow. Nastepnie zwijamy je w ruloniki (technika jest dokladnie taka sama jak przy przyrzadzaniu sushi), lekko sciskajac. Uwaga na to, zeby przy zwijaniu nie wycisnac pianki z rulonika i zeby nie zawinac folii do srodka cannelloni.
    Delikatnie zawijamy cannelloni w folie spozywcza i nadajemy im ladna, okragla forme. Wkladamy do lodowki na 30minut.
    Na deserowym talerzyku ukladamy ciasteczko z pistacji i na nim cannelloni. Posypujemy odrobina startej skorki z limonki.

    zdjecie wysle na maila lub wrzuce na FB.
    Pozdrawiam i najlepsze zyczenia z okazji urodzin (Skorpionica jak ja? 😉
    Magda

  26. Krzysztof Wojniak pisze:

    sałatka makaronowa w koszyczkach cytrynowych

    Składniki:

    – oliwa z oliwek
    – sok z cytryny
    – przyprawy: sól, chili, pieprz cytrynowy, zioła prowansalskie
    – 250g makaronu
    – puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym (125g)
    – pomidory z puszki (400g)
    – średnia cebula
    – 2 ząbki czosnku
    – szczypiorek
    – 5 cytryn na „koszyczki”

    Sposób przygotowania:

    Rozgrzewamy oliwę na patelni. Wrzucamy pokrojoną cebulę oraz posiekany czosnek. Dodajemy chili, zioła prowansalskie i pieprz cytrynowy. Smażymy przez chwilę. Następnie dodajemy odsączonego tuńczyka oraz pomidory. Mieszamy tak, aby powstał sos. Przyprawiamy solą. Całość podgrzewamy około 15 minut. W międzyczasie gotujemy makaron na sposób al-dente. Przygotowany sos mieszamy z makaronem. Dodajemy kilka kropel soku z cytryny. Za pomocą specjalnego nożyka „z ząbkiem” wycinamy ząbki w cytrynie. Zaczynamy od środka uwzględniając miejsce na rączkę. Do gotowych koszyczków wkładamy sałatkę i posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem.

  27. afrodyta pisze:

    Witaj solenizantko Kasiu 🙂

    Ogromny tort urodzinowy, życzeń cała garść, spełniania marzeń, prezentów wymarzonych oraz wszystkiego co najlepsze na Twe urodzinki 🙂

    A jako dania specjalnie urodzinowe polecam:

    1. „Ciasto czekoladowe z bananami” – rozpływa się w ustach, jest przepyszne, wilgotne, mięciutkie – Niebo w gębie!

    Składniki na 12-14 porcji:
    150 gr gorzkiej czekolady
    180 gr margaryny
    1 i 2/3 szkl mąki pszennej
    2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia
    ¾ szkl cukru
    3 jajka
    150 ml nektaru bananowego
    2 dojrzałe banany
    Mąka do obtoczenia banana
    Margaryna i bułka tarta do formy
    Cukier puder do dekoracji
    Przygotowanie:
    Margarynę pokroić na mniejsze kawałki, czekoladę połamać też na mniejsze kawałki. Czekoladę razem z margaryną rozpuścić w kąpieli wodnej.
    Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier, jajka i nektar bananowy i wszystko zmiksować na jednolitą, gładką masę. Dodać lekko przestudzoną masę czekoladową i ponownie zmiksować.
    Banany obrać ze skórki, pokroić najpierw w plastry, następnie w kostkę. Obtoczyć w mące i dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać. Formę – Keksówkę wysmarować margaryną i wysypać tartą bułką. Ciasto przelać do formy i piec w nagrzanym do 160stC piekarniku ok. 60 minut. Patyczek ma być suchy, jednak mogą się przykleić okruszki ciasta. Gotowe i ostudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem.

    2. Druga propozycja to danie główne, idealne dla głodnych gości – „Łazanki po góralsku” – pyszne, aromatyczne, ser oscypek daje daniu to ‚coś’ 🙂

    Składniki na 8-10 porcji:
    500 gr kiełbasy podwawelskiej
    500 gr świeżych pieczarek
    1 cebula
    800 gr kiszonej kapusty
    200 gr tartego oscypka
    50 gr tartego sera żółtego
    500 gr makaronu kolanka
    Sól morska, pieprz kolorowy do smaku
    Pietruszka do dekoracji
    Olej do smażenia
    Przygotowanie:
    Cebulę posiekać i zeszklić na rozgrzanym tłuszczu najlepiej w dużym garnku. Dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę oraz pieczarki. Dusić na średnim ogniu do zbrązowienia. Dodać pokrojoną kiszoną kapustę i dusić ok. 10 minut.
    Makaron ugotować al. dente według przepisu na opakowaniu w osolonym wrzątki z 1 łyżką oleju. Ugotowany makaron odcedzić i dodać do pozostałych składników. Dokładnie wymieszać. Następnie dodać tarty ser i ponownie dokładnie wymieszać. Przyprawić według gustu solą morską i kolorowym pieprzem. Jeszcze raz wymieszać. Ozdobić posiekaną pietruszką.
    Danie można zamrażać.

    3. Kolejna urodzinowa propozycja dla Ciebie to przepyszna „Rolada biszkoptowa z kremem z nutellą i bananem” – rozpływa się ustach, krem na bazie kaszy manny i nutelli, a do tego schowany banan – Pyszności!! 🙂

    Składniki na 12 porcji:
    BISZKOPT:
    100 gr cukru pudru
    80 gr mąki pszennej
    20 gr mąki ziemniaczanej
    1 łyżka cukru waniliowego
    8 żółtek
    4 białka
    Szczypta soli
    KREM:
    ½ l mleka
    3 łyżki cukru trzcinowego
    6 łyżek kaszy manny
    1 kopiasta łyżka nutelli
    125 gr masła
    1 i ½ banana
    Cukier puder
    Przygotowanie:
    Żółtka zmiksować z połową cukrem pudrem na puch. Dodać cukier waniliowy i dalej zmiksować. Białka ubić z szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać pozostały cukier puder i jeszcze raz zmiksować na sztywną pianę. Mąki wymieszać i przesiać. Do żółtek dodawać na przemian odrobinę mąki i pianę z białek i delikatnie wmieszać w ciasto.
    Blachę, dużą z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotowane ciasto wylać na blachę, równomiernie rozprowadzić łopatką, tworząc prostokąt. Piec na środkowym poziomie w rozgrzanym do 220stC piekarniku ok. 10 minut. Do suchego patyczka. Piekłam góra-dół z termoobiegem.
    Upieczony biszkopt od razu po wyciągnięciu z piekarnika położyć na suchą ścierkę, tak aby papier był na górze. Delikatnie ściągnąć papier i przykryć biszkopt do wystudzenia wilgotną ścierką.
    ¾ mleka wlać do rondelka. Dodać cukier, wymieszać i doprowadzić do gotowania. W pozostałym mleku rozmieszać kaszę mannę. Gdy mleko zacznie gotować, dodać rozmieszaną kaszę mannę i doprowadzić jeszcze raz do wrzenia, ciągle mieszając. Zdjąć z ognia i dodać nutellę. Dokładnie wymieszać, aż krem czekoladowy się rozpuści. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Zimną masę utrzeć z masłem na gładki krem.
    Na biszkopt ułożyć w jednym rzędzie banana i rozsmarować po całym biszkopcie krem. Zawinąć w roladę i schłodzić min. 2 godziny w lodówce. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

    Mam nadzieję, że podobają się moje propozycje. Smacznego przeglądania przepisów 🙂 pozdrawiam!

  28. Aneta Gwiner pisze:

    ZADANIE: Wasze propozycje dań urodzinowych dla mnie:

    Zupa: dwukolorowa zupa krem czyli jedna połowa talerza to zupa krem pomidorowa a druga połowa to zupa krem groszkowa.

    Danie Główne: mięso wołowe pieczone z sosem z kurkowo-śmietanowym i sałatką. Sałata to rukola plus suszone pomidory skropione oliwą z oliwek. Na wierzch posypujemy delikatnie startym parmezanem.

    Deser: Tiramisu w dwóch odsłonach czyli dla dorosłych tradycyjne tiramisu a dla dzieci tiramisu i smaku pomarańczowym. Zamiast kawy i koniaku biszkopty moczymy w soku pomarańczowym.

  29. Magda pisze:

    Zdecydowanie należę do tej grupy osób, które nie biorą udziału w konkursach bo uważają, że nie wygrają 😀 Powodzenia dla grających 🙂

Skomentuj Dzikowiec

Designed by Free Wordpress Themes and Sponsored by Curry and Spice