NASZ SPOSÓB NA RYBĘ

Ryby na naszym stole goszczą dość często – czy to wędzone, smażone czy jako zupa rybna.  Dlatego z radością powitaliśmy w naszej kuchni nowy produkt od firmy Redcoon.pl  jakim była patelnia Tefal do ryb.

Nasz sposób na rybę jest prosty – musi być przede wszystkim świeża i … jak najprościej zrobiona. A już ciepła wędzona ryba to jest numer jeden dla moich smyków ( no i dla kota ) . A jak robimy rybkę smażoną ? oto nasze 2 sposoby – oba przetestowane na patelni Tefal.

Na pierwszy ogień poszedł pstrąg. Świeży, patroszony …. przygotowany tylko z 3 dodatkami – masłem, cytryną i koperkiem. No 4 jeśli ktoś użyje też soli 🙂  Mega prosty w przygotowaniu. Pstrąga z obu stron nacinamy co jakieś 2 cm na głębokość ok. 0,5  cm.  Z cytryny ścieramy skórkę, siekamy koperek i mieszamy wszystko z masłem. Taką maślaną pastą smarujemy środek pstrąga i … wrzucamy na rozgrzaną patelnię.  Smażymy przez około 5 minut z każdej strony. Podajemy zaś skropionego sokiem z cytryny.

pstrąg sposób na rybę

Nasz pierwszy sposób na rybę – czyli pstrąg na patelni

Drugi sposób na rybę to wspomnienie wakacji z mojego dzieciństwa – spędzałam je z babcią nad morzem i … prawie codziennie na obiad były ryby smażone. Pamiętam, że uwielbiałam flądry. No i oczywiście panierkę 🙂 Nie wiem jakiej panierki używano w smażalni ale ja opracowałam swoją wersję.

Idealna panierka do ryby to 1 część mąki pszennej, 1 część mąki kukurydzianej i … 1/2 części bułki tartej.Wszystkie te suche składniki należy dobrze wymieszać, ew. można dodać do nich ulubione zioła.  Nasze świeże flądry porządnie czyścimy a następnie obtaczamy w rozmąconym jajku i potem wymieszanych suchych składnikach.

Tak przygotowana ryba najlepiej smakuje z surówką z kiszonej kapusty….a Pulpecja każdemu z talerza wyjada panierkę 😉

A oto i nasza flądry na patelni

A oto i nasza flądry na patelni

I na koniec tradycyjnie słów kilka o produkcie. Po pierwsze – w końcu mamy dużą patelnię, na której bez problemu mieszczą się ryby dla mnie, Konesera i Pulpecji. Patelnia nie należy do tych lekkich ale też i nie jest jakaś mega ciężka – rzekłabym, że normalna. Technologia thermo-spot umożliwia optymalne smażenie i regulację temperatury – dla nas bardzo wygodne. Dodatkowo patelnia nadaje się do piekarników (choć nie mieliśmy odwagi testować.. może jak już nie będzie taka nowa i ładna, to wtedy wsadzimy ją do piekarnika ?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

UWAGA - Nasz blog to niezły żarłoczek. Pomóż go nam nakarmić. Będzie miał pełny brzuszek jeśli zostawisz komentarz, udostępnisz wpis w Google+ albo po prostu klikniesz lubię to :) Cokolwiek zrobisz - dziękujemy :) 

Możesz zostawić komentarz, lub trackback from your own site.

Designed by Free Wordpress Themes and Sponsored by Curry and Spice