WARSZTATY CZEKOLADY

Warsztaty czekolady zorganizowała ostatnio firma Kenwood. Odbywały się one w Warszawie oraz Łodzi. Prowadził je Piotr Chylarecki. A ja miałam tą przyjemność zgłębiać tajniki czekoladowej wiedzy pod Jego czujnym okiem.

Warsztaty czekolady miały pierwszy, ogromny plus – odbywały się w weekend 🙂 Ja – osoba pracująca na pełen etat – na wiele warsztatów niestety dojechać nie mogę. Ciężko brać cały czas urlop i jeździć po Polsce. Kiedy więc widzę weekendowe spotkania od razu uśmiecha mi się buzia. Ale… czego my się na tych warsztatach uczyliśmy ? Kto tam ze mną się uczył… i najważniejsze – czy było warto ?

Zacznijmy od końca – było warto. Jeśli kiedykolwiek będziecie mieli możliwość odbyć warsztaty pod okiem Piotra korzystajcie. NIe gryzie, odpowiada na większość pytań i … ciężko Go z równowagi wyprowadzić 😉 A wierzcie mi – gdy spotykają się blogerki i blogerzy to po kilku godzinach warsztatów zaczyna się tzw. „głupawka” i rozmowy o wszystkim 😉

Na początek – spotkanie w Warszawie – w studio firmy Kenwood. Pojechałam tam ze starszym bratem Konesera . Miałam też okazję poznać kilka nowych osób i spotkać się ze znaną mi już blogerką – Mariolą. Tutaj miałam lekkie odświeżenie wiedzy z pierwszego spotkania z Piotrem  – mini warsztatów czekolady, które odbyły się podczas finału konkursu BlogerChef. Podczas tych warsztatów temperowaliśmy czekoladę ( wymienialiśmy się uwagami jak to robimy w domach ) , tworzyliśmy własne tabliczki czekoladek, słodkie lizaki czy praliny. Zaś na koniec wspólnie udało nam się upiec brownies. Podczas pracy z czekoladą czas nam mijał szybko – powiedziałabym nawet, że zbyt szybko. Chciałoby się spędzić tam więcej czasu jednak ograniczał nas czas, czas odjazdu pociągu.

Oto kilka zdjęć z warsztatów czekolady i … drogi powrotnej do domu 😉 Wszak na dworcu nie omieszkaliśmy wejść do kawiarni na S… i skosztować zarówno pierniczkowej latte jak i Pumpkin Spice Latte.

warsztaty czekolady kenwood

Na początek trzeba przygotować czekoladę

 

A potem powstały z niej między innymi takie tabliczki

A potem powstały z niej między innymi takie tabliczki

Do pralin wybraliśmy m.in.  nadzienie pistacjowe

Do pralin wybraliśmy m.in. nadzienie pistacjowe

 

Trafić do małej dziurki było ciężko, ale dawaliśmy radę ;)

Trafić do małej dziurki było ciężko, ale dawaliśmy radę 😉

Kilka minut zabawy azotem :)

Kilka minut zabawy azotem 🙂

Jeszcze tylko wykończyć lizaki ...

Jeszcze tylko wykończyć lizaki …

 

I na koniec prawie sweetfocia z pociągu :P

I na koniec prawie sweetfocia z pociągu 😛

A dwa tygodnie później … odbyły się warsztaty w Łodzi – w  Akademii Czekolady Barry Callebaut. Tutaj swoją wiedzę pogłębiały ze mną m.in Agnieszka, Joanna, Ewa, Ania czy też Magda 😉 Tutaj już nie było tabliczek, pralin czy lizaków. Tutaj weszliśmy poziom wyżej… Pod czujnym okiem Piotra, podzieleni na małe zespoły stworzyliśmy pyszne i ładne torty. Na bezglutenowym czekoladowym biszkopcie,   z pysznym creme anglaise z dodatkiem marakui i campari   oraz  czekoladowym cremoux.  Było też słów kilka o temperowaniu czekolady – w tym część praktyczna. Mieliśmy okazję zobaczyć jakie sposoby na dekorację mają inni uczestnicy warsztatów. Dodatkowo spróbowaliśmy też tort autorstwa Piotra – był pyszny 🙂 Z tych warsztatów wyszłam z głową pełną informacji i … z wielkim głodem wiedzy. tak chcę więcej. podczas tych dwóch dni przekonała się, ze nie taki diabeł straszny jeśli chodzi o desery . A wiedzę którą przekazał nam Piotr mam nadzieję wykorzystać już za chwilę – wszak ma druga połowa za dni parę kończy lat …. 18 i wieleeee miesięcy 🙂

I na koniec krótki przegląd fotograficzny warsztatów czekolady w Łodzi 😉

Na początek trzeba było upiec biszkopt ;)

Na początek trzeba było upiec biszkopt 😉

Magda ( znana jako Piernikowa Chata ) podczas przygotowywania naszego creme anglaise

Magda ( znana jako Piernikowa Chata ) podczas przygotowywania naszego creme anglaise

No i znowu jako fotograf - tym razem próbuję uchwycić Magdę przy temperowaniu czekolady :)

No i znowu jako fotograf – tym razem próbuję uchwycić Magdę przy temperowaniu czekolady 🙂

Była też zabawa dla chłopców :) Czyli malowanie naszych prawie gotowych torcików

Była też zabawa dla chłopców 🙂 Czyli malowanie naszych  torcików

Kilka uwag od Piotra odnośnie sposobów dekoracji

Kilka uwag od Piotra odnośnie sposobów dekoracji

I mój tor gotowy - jak widać stawiam pierwsze kroki :)

I mój tort gotowy – jak widać stawiam pierwsze kroki 🙂

 

I torty innych uczesntików

I torty innych uczestników

Niektóre na bogato ze złotem ;)

Niektóre na bogato ze złotem 😉

tort

i jeszcze jeden

jak widać techniki zdobienia tortów były różne

jak widać techniki zdobienia tortów były różne

I grupa, która już jedną nogą w klimacie świątecznym była ;)

I grupa, która już jedną nogą w klimacie świątecznym była 😉

A na koniec tor zrobiony przez Piotra, który mieliśmy okazję degustować.

A na koniec tort zrobiony przez Piotra, który mieliśmy okazję degustować.

Jeszcze raz chciałam w tym miejscu podziękować nie tylko Kindze i marce Kenwood za organizację tych warsztatów i możliwość uczestnictwa w nich, Piotrowi za cierpliwość i ogrom wiedzy jaką mi przekazał, ale również uczestnikom tych warsztatów czekolady. Dobrała nas się całkiem niezła grupa miłośników słodkości. Mam nadzieję, że jeszcze kiedyś będzie możliwość spotkania w podobnym gronie i dalszej nauki. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

UWAGA - Nasz blog to niezły żarłoczek. Pomóż go nam nakarmić. Będzie miał pełny brzuszek jeśli zostawisz komentarz, udostępnisz wpis w Google+ albo po prostu klikniesz lubię to :) Cokolwiek zrobisz - dziękujemy :) 

Możesz zostawić komentarz, lub trackback from your own site.

2 komentarze to “WARSZTATY CZEKOLADY”

  1. Jola pisze:

    świetne warsztaty, na takie czekoladowe sama bym się chętnie kiedyś wybrała.
    Pozdrawiam :))

    • Kasia pisze:

      Jola jak będziesz miała kiedyś okazję to warto 🙂 Ja czasem żałuję że wiele ciekawych szkoleń, warsztatów czy pokazów jest w dni powszednie 🙁 i na dodatek w Warszawie 🙁

      Pozdrawiam 🙂

Designed by Free Wordpress Themes and Sponsored by Curry and Spice