WYKWINTNA KUCHNIA POLSKA

„Wykwintna kuchnia polska. Wszystkie smaki roku” to książka wydana pod patronatem Anny Komorowskiej. Piękny album kulinarny – efekt pracy 13 szefów kuchni z całej Polski. Znajdziemy w niej potrawy autorstwa Wojciecha Modesto Amaro , Karola Okrasy czy też  Przemysława Wielocha.

„Wykwintna kuchnia polska. Wszystkie smaki roku” została dostrzeżona na rynku wydawniczym i niedawno otrzymała trzecią nagrodę w finale konkursu Gourmand World Cookbook Awards na najlepsze wydawnictwo kulinarne. Z tej okazji w restauracji „Jan” w Bełchatowie zorganizowano kolację. Miałam  przyjemność uczestniczyć w tym spotkaniu, poznać Przemysława Wielocha – tamtejszego szefa kuchni i ogólnie miło spędzić czas. A oto co się tam działo.

Do samego Bełchatowa udałam się z 2 zaprzyjaźnionymi blogerkami – Pauliną i Martą. Jechałyśmy pełne wątpliwości i obaw. No bo co może nas spotkać w Bełchatowie ? Czy to nie jest jakaś pomyłka ? Nie obrażając nikogo – ale wykwintna kuchnia polska jakoś  w ogóle nie mogła nam się z kojarzyć z tym miastem.  Na nasze szczęście nasze obawy nie były duże, zapanowałyśmy nad nimi i .. spod restauracji na pobliski McDonalds nie uciekłyśmy 😉

I to był nasz dobry wybór. Nie będę opisywała Wam wnętrza restauracji, dyplomów jakie Przemysław Wieloch zdobył na licznych konkursach. Skupimy się dziś na tym co było na naszych talerzach – na wykwintnej kuchni polskiej. Bo na naszych talerzach znalazły się potrawy z książki (lekko zmodyfikowane ze względu na porę roku – mamy zimę za oknem, a one były z menu jesiennego ).

Czas nam szybko mijał podczas  rozmów o kuchni,  kulisach powstania książki i samym współautorze książki.  A podczas tych dyskusji kosztowaliśmy dań przygotowanych przez Przemysława Wielocha. Były więc przezroczyste pierożki z musem z groszku i dynią ( pod kilkoma postaciami dynia wystąpiła w tym daniu ) . Po tak wspaniałej przystawce podano nam zalewajkę  …  jakże inną od tradycyjnej domowej wersji tej zupy 🙂 Po prostu niebo w gębie, że się tak wyrażę. Jako danie głównie mogliśmy skosztować duetu z sarny i dzika, podanego z makowymi kopytkami ( to coś dla mojego Tośka, więc przepis zanotowany i będziemy go odtwarzać w domu ) i karmelizowanymi buraczkami.  Zaś na deser otrzymaliśmy daktylowe ciastko z karmelem i pisakiem z białej czekolady.

A oto i zdjęcia naszych talerzy 🙂

przezroczyste pierożki zalewajka duet z dzika ciastko daktylowe

Wszystkie potrawy były smakowite. Przygotowane z sercem. Odbiegały od tych książkowych ze względu na porę roku i nie ukrywajmy – ale za zdjęciami w albumie stoi sztab ludzi i mało kto potrafi odtworzyć tak piękne dania w warunkach restauracyjnych. Choć nasze również były piękne. Niestety zdjęcia nie oddadzą ich smaku, zapachu.

Ale … Bełchatów prawie w centrum Polski leży  😉  Jeśli ktoś z Was się zdecyduje na  wycieczkę do restauracji „Jan”  na pewno nie pożałuje 😉

Ja żałuję tylko, ze czas tak szybko nam upłynął. I dopisuję album „Wykwintna kuchnia polska. Wszystkie smaki roku ” do listy moich życzeń. Może jakiś Mikołaj mi ją sprezentuje ? Aż korci spróbować odtworzyć pomysły szefów kuchni w naszych domowych kuchniach. Bo same przepisy na prawdę nie są skomplikowane. One tylko na zdjęciach na takie trudne wyglądają 😉 Dzięki temu albumowi poznajemy tradycyjną kuchnię polską w nowoczesnej odsłonie.   Książka ta ma również promować naszą tradycyjną kuchnię polską na świecie. Potrawy z tego albumu serwowane mają być podczas oficjalnych spotkań w Pałacu Prezydenckim.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

UWAGA - Nasz blog to niezły żarłoczek. Pomóż go nam nakarmić. Będzie miał pełny brzuszek jeśli zostawisz komentarz, udostępnisz wpis w Google+ albo po prostu klikniesz lubię to :) Cokolwiek zrobisz - dziękujemy :) 

2 komentarze to “WYKWINTNA KUCHNIA POLSKA”

  1. uterapia pisze:

    To wygląda bardzo apetycznie! Dobry przepis)

  2. Witamy serdecznie.
    Zapraszamy do udziału w konkursie kulinarnym „Blog ze Znakiem Smaku”.

    Twoją pasją jest gotowanie? Posiadasz własnego bloga?
    Pokaż innym, jaki jest Twój smak. Weź udział w konkursie na przepis z zastosowaniem tradycyjnego lub regionalnego produktu.
    Do wygrania: 3 roboty kuchenne Kenwood KM086 Cooking Chef, 6 koszy produktów regionalnych i tradycyjnych i 150 drukowanych przewodników „Szlakiem Dobrego Smaku”.

    Organizatorem jest Trzy Znaki Smaku – http://www.trzyznakismaku.pl/
    W dniu 7 lutego 2014 r. rozpoczął się drugi rok zaplanowanej na trzy lata kampanii informacyjnej pt. „Trzy znaki smaku”, której głównym inicjatorem jest Agencja Rynku Rolnego, przy wsparciu Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
    Istotą programu „Trzy znaki smaku” skierowanego na rynek polski jest informowanie nt. wspólnotowego systemu ochrony produktów regionalnych i tradycyjnych, a także promocja znakowanych w tym systemie produktów spożywczych.

    Aby wziąć udział w konkursie:
    1. Opublikuj na swoim blogu widget informujący innych o tym, że bierzesz udział w konkursie „Blog ze Znakami Smaku” lub post z grafiką konkursową. Widget lub post będą przekierowywać na stronę bzzs.trzyznakismaku.pl
    2. Przygotuj swoją autorską potrawę, w której znajdzie się minimum 1 produkt tradycyjny lub regionalny z oznaczeniem europejskim (zobacz listę produktów oznaczonych certyfikatem). Zrób zdjęcie gotowej potrawy oraz spisz użyte składniki i sposób jej wykonania.
    3. Umieść post z Twoim autorskim przepisem na blogu, z dopiskiem, że bierzesz udział w konkursie i z odpowiednio przygotowaną grafiką. Zgłoś przepis do konkursu poprzez formularz w zakładce „Biorę udział”.

    To Ty decydujesz, czy zgłosisz do konkursu 1, 2 czy 3 potrawy. Zwiększając liczbę zgłoszeń, zwiększasz swoje szanse na wygraną! Jury, spośród zgłoszonych przepisów, wybierze po 1 najlepszym przepisie w każdej z 3 kategorii.
    Przepisy do konkursu należy zgłaszać w terminie od 26.05.2014 r. do 30.07.2014 r., przy czym konkurs podzielony jest na trzy etapy:
    – kategoria „Przystawka” do 26.05 do 16.06 – wyniki 20.06
    – kategoria „Danie główne” od 17.06 do 8.07 – wyniki 14.08
    – kategoria „Deser” od 9.07 do 30.07 – wyniki 4.08
    Wręczenie nagród głównych (Kenwood KM086 Cooking Chef) odbędzie się podczas oficjalnego wydarzenia w ramach Europejskich Dni Produktu Regionalnego i Tradycyjnego, 17 sierpnia 2014 r. w Poznaniu. (zwrot kosztu dojazdu oraz nocleg w hotelu zapewnia organizator konkursu).

    Zapraszamy również do udziału w innych konkursach w ramach projektu „Trzy Znaki Smaku”:
    – Konkurs fotograficzny „Bliżej Źródła Smaku” – http://konkurs.trzyznakismaku.pl/
    – Quiz „Dumny Znawca Regionów” – http://quiz.trzyznakismaku.pl/
    – Produkt i Miejsce Roku – http://www.pimr.trzyznakismaku.pl/strona-glowna

    Pozdrawiamy,
    Koordynatorzy projektu „Blog ze Znakiem Smaku”

Designed by Free Wordpress Themes and Sponsored by Curry and Spice