Szaszłyki dzisiejsze powstały podczas testów nowego urządzenia – w naszej kuchni znalazło się miejsce na grill elektryczny. Z tęsknoty za latem i grillowanymi przysmakami zdecydowaliśmy się przetestować elektryczną wersję grilla.
Szaszłyki które dziś prezentujemy są w owocowej wersji – cóż poradzę na to że uwielbiam połączenie mięsa z owocami 😉 I do tego są szybkie w przygotowaniu.
Składniki:
- pierś z kurczaka
- puszka ananasa
- 300 g suszonych moreli ( miękkich )
- olej
- sól, biały pieprz
Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy. Kroimy w kostkę. Doprawiamy go solą i białym pieprzem . Dodajemy 2 łyżki oleju, smarujemy nim mięso i odstawiamy. Również ananasa kroimy w kostkę . Na patyczki do szaszłyków nadziewamy po kolei pierś z kurczaka, ananasa morelę, ananasa, pierś z kurczaka itd.
Tak przygotowane szaszłyki grillowaliśmy w domu. Możecie tak przygotowane szaszłyki usmażyć też na patelni, czy upiec w piekarniku. Układamy je wtedy na papierze do pieczenia i wstawiamy na 10-15 minut do piekarnika nagrzanego do 170 stopni.
Grill elektryczny to był dobry wybór dla nas. Nie tylko szybko można przygotować na nim potrawy ( nasz posiada dodatkową strefę grzania z wyższą temperaturą ) ale również lekkie je odchudzić 🙂 A przed nadchodzącym latem jakąś mini-dietę warto zastosować 😉