ŚLEDZIE POMARAŃCZOWE

Śledzie pomarańczowe, czyli śledź w pomarańczach. Oto nasza propozycja na świąteczny stół. Szybkie w przygotowaniu i niecodzienne w smaku.

Śledzie pomarańczowe zasmakowały nie tylko naszej rodzinie. Sąsiadowi też do gustu przypadły i prosi o więcej słoiczków. Zobaczymy co da się z tym zrobić.

 

Składniki: 

  • 250 g śledzi solonych
  • 2 pomarańcze
  • 1 średnia cebula
  • garść suszonej żurawiny
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy
  • około 75 ml oleju

 Płaty śledzia moczymy przez około 3-4 godziny w wodzie. Długość moczenia zależy od tego jak słone były nasze śledzie i jak słone potrawy lubimy. Po 2 godzinach moczenia proponuję przekroić jeden płat na pół i odkroić kawałek – sprawdzicie wtedy czy należy dalej moczyć płaty, czy też są już gotowe. Zwracam tutaj uwagę, aby spróbować kawałek ryby nie z końca ale własnie ze środka – to tam ryba jest najgrubsza i wymaga najdłuższego moczenia. 

Obieramy cebulę i kroimy ją w drobną kostkę. Tutaj mała uwaga – jeśli chcecie aby śledzie dłużej postały w lodówce niż 2-3 dni to posiekaną cebulę przelejcie wrzątkiem. Takie blanszowanie spowoduje, iż cebula nie zacznie fermentować. 

Następnie ocieramy skórkę z jednej pomarańczy i wyciskamy z niej sok. Drugą pomarańczę filetujemy – jak to się robimy pokazywaliśmy pisząc przepis na sałatkę makaronową

Wymoczone śledzie kroimy w kawałki. Dodajemy do nich cząstki  pomarańczy, kandyzowaną skórkę pomarańczową, żurawinę suszoną oraz pokrojoną cebulę. Całość zalewamy sokiem z pomarańczy i olejem. 

Mieszamy wszystkie składniki i następnie przekładamy do słoiczków. Najpierw układamy śledzie z dodatkami a następnie zalewamy ja mieszanką soku pomarańczowego i oleju. Na wierzch każdego słoiczka wsypujemy jeszcze otartą skórkę z pomarańczy. 

A oto i nasze gotowe śledzie ;)

A oto i nasze gotowe śledzie 😉

 

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

UWAGA - Nasz blog to niezły żarłoczek. Pomóż go nam nakarmić. Będzie miał pełny brzuszek jeśli zostawisz komentarz, udostępnisz wpis w Google+ albo po prostu klikniesz lubię to :) Cokolwiek zrobisz - dziękujemy :) 

Możesz zostawić komentarz, lub trackback from your own site.

5 komentarzy to “ŚLEDZIE POMARAŃCZOWE”

  1. Jeremi pisze:

    Tak samo można zrobić z mandarynkami. Pierwsze zetknięcie z mandarynkowym śledziem miałem na Bornholmie. Pyszny.

  2. Zarrix pisze:

    Już nie mogę się doczekać tych świąt 🙂

  3. Gosia pisze:

    Niby świąteczne, ale kiedy jest dalej chłodno to ochota na śledzie i tak jest 🙂 Pyszny przepis!

  4. Maciej pisze:

    Przyrządzałem śledzie w pomarańczach 🙂 Naprawdę warto spróbować 🙂

  5. Elzbieta Melenis pisze:

    podoba mi sie to musze sprobowac no i wyglada ze mmmmmm a jestem smakoszka wszelakich ryb

Designed by Free Wordpress Themes and Sponsored by Curry and Spice