Śledzie pomarańczowe, czyli śledź w pomarańczach. Oto nasza propozycja na świąteczny stół. Szybkie w przygotowaniu i niecodzienne w smaku.
Śledzie pomarańczowe zasmakowały nie tylko naszej rodzinie. Sąsiadowi też do gustu przypadły i prosi o więcej słoiczków. Zobaczymy co da się z tym zrobić.
Składniki:
- 250 g śledzi solonych
- 2 pomarańcze
- 1 średnia cebula
- garść suszonej żurawiny
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy
- około 75 ml oleju
Płaty śledzia moczymy przez około 3-4 godziny w wodzie. Długość moczenia zależy od tego jak słone były nasze śledzie i jak słone potrawy lubimy. Po 2 godzinach moczenia proponuję przekroić jeden płat na pół i odkroić kawałek – sprawdzicie wtedy czy należy dalej moczyć płaty, czy też są już gotowe. Zwracam tutaj uwagę, aby spróbować kawałek ryby nie z końca ale własnie ze środka – to tam ryba jest najgrubsza i wymaga najdłuższego moczenia.
Obieramy cebulę i kroimy ją w drobną kostkę. Tutaj mała uwaga – jeśli chcecie aby śledzie dłużej postały w lodówce niż 2-3 dni to posiekaną cebulę przelejcie wrzątkiem. Takie blanszowanie spowoduje, iż cebula nie zacznie fermentować.
Następnie ocieramy skórkę z jednej pomarańczy i wyciskamy z niej sok. Drugą pomarańczę filetujemy – jak to się robimy pokazywaliśmy pisząc przepis na sałatkę makaronową.
Wymoczone śledzie kroimy w kawałki. Dodajemy do nich cząstki pomarańczy, kandyzowaną skórkę pomarańczową, żurawinę suszoną oraz pokrojoną cebulę. Całość zalewamy sokiem z pomarańczy i olejem.
Mieszamy wszystkie składniki i następnie przekładamy do słoiczków. Najpierw układamy śledzie z dodatkami a następnie zalewamy ja mieszanką soku pomarańczowego i oleju. Na wierzch każdego słoiczka wsypujemy jeszcze otartą skórkę z pomarańczy.
Tak samo można zrobić z mandarynkami. Pierwsze zetknięcie z mandarynkowym śledziem miałem na Bornholmie. Pyszny.
Już nie mogę się doczekać tych świąt 🙂
Niby świąteczne, ale kiedy jest dalej chłodno to ochota na śledzie i tak jest 🙂 Pyszny przepis!
Przyrządzałem śledzie w pomarańczach 🙂 Naprawdę warto spróbować 🙂
podoba mi sie to musze sprobowac no i wyglada ze mmmmmm a jestem smakoszka wszelakich ryb