W szybkowarze była już golonka ( bardzo chętnie czytacie przepis na nią za co dziękujemy ) … dziś pokażemy Wam natomiast … żeberka w szybkowarze.
Żeberka w szybkowarze powstały z myślą o Koneserze – ostatnio ma fazę na kaszę ( najlepiej gryczaną ) , kiszone ogórki i … gulasz ( tutaj mięsko nie jest ważne – najlepsze jest takie na maksa rozgotowane ) . Nie ukrywajmy – przygotowanie gulaszu trwa. No chyba że skorzysta się z pomocy szybkowaru. Wtedy ani się obejrzymy i już mamy obiadek 😉
Składniki:
- 1 kg żeberek
- 2 cebule
- 20 dkg suszonych grzybów ( u nas prawdziwki tym razem )
- 2 łyżki oleju
- przyprawy – pieprz, sól, liść laurowy
- woda
Suszone grzyby zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na chwilę.
Żeberka kroimy na kawałki. Siekamy cebulę.
W szybkowarze rozgrzewamy olej i rumienimy na nim zarówno mięso jak i cebulę. Następnie zalewamy wodą z suszonymi grzybami ( dolewamy ew. czystej wody – ma ona prawie zakrywać żeberka ) i dodajemy przyprawy.
Zakrywamy szybkowar i czekamy… od momentu zagotowania i wystrzelenia „grzybka” gotujemy gulasz na małym ogniu przez około 30-40 minut. Następnie pamiętajmy o bezpiecznym zakończeniu gotowania – spuśćmy najpierw parę / ciśnienie z szybkowara i dopiero otwierajmy.
Tak przygotowane żeberka są delikatne i same odchodzą od kosteczek. Skoro Koneserowi taki obiadek smakuje to.. co tu dodawać – nie ma lepszej rekomendacji 🙂
Wyglada i brzmi pysznie! Czy mogla bys mi powiedziec jak ten sos w ktorym te zeberka sie kapaly na zdjeciu przygotowalas?
Pozdrawiam
ładne zdjęcia. Pozdrawiam.