Golonka na kolację ? OK
Potrzebuję tylko golonkę.
I szybkowar.
Jeszcze marchewka, seler, pietruszka.
I chrzan, ćwikła, ew. musztarda do podania…
Jak widać przygotowanie golonki nie jest czynnością skomplikowaną i czasochłonną (pod warunkiem posiadania szybkowaru 🙂 ) … Bo przyznam szczerze, dopóki nie miałam takiego urządzenia w domu to golonka gościła na naszym stole od święta.. A teraz… Moja druga połowa często wspomina, że zjadłaby golonkę… a co za tym idzie potem jest już pomysł na obiad… kapuśniak z prażokami – pisałam o nim tutaj. Wróćmy jednak do początku tej historii czyli golonki. Oto przepis na naszą ekspresową wersję porcji mięsa na kolację 😉
Składniki:
- 1 golonka
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 seler
- 4 liście laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 10 ziarenek pieprzu kolorowego
- 2 łyżki soli
- a do podania – chrzan, ćwikła i musztarda
Golonkę myjemy i ew. opalamy ( czasem znajdą się na niej jeszcze maleńkie włoski)… Warzywa obieramy i kroimy w duże cząstki. W szybkowarze układamy golonkę z warzywami, dodajemy liście, ziele oraz pieprz. W szklance gorącej wody rozpuszczamy sól i wlewamy do garnka. Zalewamy wodą ( mięso ma być przykryte, ale nie przekraczamy max. poziomu wody dopuszczonego w szybkowarze). Zamykamy szybkowar i ustawiamy na kuchence… Od momentu „zagotowania się” szybkowaru gotujemy golonkę przez godzinę. Jeśli chcecie aby Wasze mięso było bardzo miękkie, rozpadające się gotujcie dłużej – nawet do półtorej godziny.
Oczywiście zanim przystąpimy do konsumpcji golonki, poczekajmy aż zejdzie ciśnienie z szybkowaru.
My golonkę podajemy z ćwikłą, chrzanem i musztardą. Nic więcej mojej drugiej połowie do szczęście nie jest potrzebne…
Przepis wymiata. Pozdrawiam
Bardzo fajne jedzonko ja gotowałem 40 min a potem w piekarniku opiekłem podlewając piwem około 30 min wyszła rewelacyjnie .
Bardzo wygodna forma. Mąż wcinał ‚klaszcząc uszami’
Pozdrawiam Pomysłodswcę i polecam z pełną świadomością.
Wygląda na fotkach przepięknie i smacznie, przepis wydaje mi się także że jest bardzo dobrze skomponowany. Sama robiłam te danie na dziesiątki sposobów przez co coś mogę o nim powiedzieć. Ostatnio próbuję z różnymi dodatkami smakowymi i szukam zawsze nowych inspiracji. Jeśli ktoś by chciał kilka pomysłów to może coś takiego się przydać http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-golonke/ od siebie jeszcze polecam dodanie gruszki, kurek lub choćby lepszego wina. Także piwo imbirowe jest genialne do dodania barwy smaku. A może ktoś poleci jeszcze jakieś inne mniej typowe dodatki jakie są sprawdzone i dobrze smakują?
super sprawa z szybkowarem a te golone jeszcze podpieke:)
Świetny przepis.
Super przepis!Prosty a smaczny
właśnie natrafiłam na ten przepis,spodobał mi się,mięsko wygląda bardzo smakowicie,jutro spróbuję tak właśnie przyrządzić golonkę, pozdrawiam:):)
Własnie zakupiłem 2 peklowana goloneczki jedna będzie do samotnej konsumpcji druga zamierzam dodać do grochóweczki albo kapuśniaczku polecam takie rozwiązanie na jednym ogniu dwie potrawy.
Właśnie zaczałem robic tę golonecZkę zobaczymy co z tego wyjdzie
Adam pochwal się potem jak wyszła 😉 możesz też zdjęcie umieścić na FB https://www.facebook.com/gotujzrodzinka