CIASTO CYTRYNOWE

Ciasto cytrynowe – doskonałe dla nas. Szybkie w wykonaniu i do tego niezbyt słodkie.

Dzisiejsze ciasto cytrynowe to wariacja na temat ciasta na oleju. Nadal ma w sobie dodatek tłuszczu tylko w mniejszej ilości. Więc można powiedzieć, że to wersja light 😉 Dodatkowo w oczekiwaniu na lato i piękną słoneczną pogodę wprowadziliśmy troszkę słońca do kuchni. Bo czyż nie powstało nam piękne żółte , przypominające słońce ciasto 😉 

Składniki: 

  • 4 jajka
  • 1 szkl. cukru
  • max. 1/2 szkl. oleju
  • 1 1/2 szkl. mąki
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 duża cytryna

Przygotowanie ciasta zaczynamy od otarcia skórki z cytryny i wyciśnięcia soku. Pamiętajcie żeby cytrynę przed użyciem dokładnie wymyć i wyparzyć.

Wyciśnięty sok przelewamy do miarki i dodajemy olej – uzupełniamy do 125 ml. Tyle płynu potrzebujemy do przygotowania ciasta.

Do mieszanki soku i oleju wbijamy jajka, dodajemy otartą skórkę z cytryny i mieszamy całość. Następnie wsypujemy suche składniki – mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Kilka ruchów łyżką żeby składniki się połączyły i możemy przelać masę do tortownicy.

Nasze cytrynowe ciasto pieczemy w temperaturze około 165 stopni przez godzinę.

ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe

Kwaśne jak cytryna czyli cytrynowe smakołyki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

UWAGA - Nasz blog to niezły żarłoczek. Pomóż go nam nakarmić. Będzie miał pełny brzuszek jeśli zostawisz komentarz, udostępnisz wpis w Google+ albo po prostu klikniesz lubię to :) Cokolwiek zrobisz - dziękujemy :) 

Możesz zostawić komentarz, lub trackback from your own site.

7 komentarzy to “CIASTO CYTRYNOWE”

  1. Wyborne Smaki napisał(a):

    Uwielbiam takie ciasta, proste a zarazem smaczne 🙂

  2. elwira napisał(a):

    Upieklam z podwójnej porcji w keksówce 40X11 cm. Wyrosło ponad blaszkę. Skusił mnie smak cytrynowey tej babki . Następnym razem upiekę muffinki z podanej przez autorkę porcji . Dzieci będą miały wtedy zabawę. Pozdrawiam.

  3. Łuska napisał(a):

    Dzis upieklam bardzo dobra 🙂 jednak to ilośc ciasta na keksowke nie na tortownice, zamiast bazy cytrynowej dodalam ekstrakt waniliowy z ziarenkami i trochę aromatu migdalowego wyszła przepyszna polecam.

  4. Kasia napisał(a):

    Bardzo dziękuję za przepis. Cistotne właśnie siedzi w piekarniku☺

  5. Patrycja napisał(a):

    Właśnie wyciągnęłam z piekarnika, wyrosło ślicznie, pachnie przepięknie. Teraz musi sobie ostygnąć i zaczekać na moich gości.
    Serdecznie dziękuję za przepis, zachowam go na przyszłość 🙂

  6. napiecyku napisał(a):

    Lubie cytrynowe smaki, babeczka wspaniale wyrosła:)

  7. gin napisał(a):

    Mniam, pysznie wygląda ta babeczka 🙂

Designed by Free Wordpress Themes and Sponsored by Curry and Spice