Ciasto z gruszkami – skoro właśnie trwa sezon na te owoce. Proste, szybkie i … z akcentem migdałów.
Dzisiejsze ciasto z gruszkami to wariacja na temat przepisu na najprostsze ciasto z owocami ( klik ) . Nie przedłużając zbytnio wstępu zapraszam do lektury przepisu i wypróbowania go w domowym zaciszu.
Składniki:
- 4 jajka
- 1 szkl. cukru brązowego
- 1/2 szkl. oleju
- 1 szkl. mąki
- 1/2 szkl. tartych migdałów
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 twardych gruszek
- 2 łyżeczki cynamonu
- ew. 2 łyżki cukru i tartych migdałów do posypania ciasta
Gruszki obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do nich brązowy cukier oraz cynamon i odstawiamy na 15 do 30 minut. Gruszki powinny oddać nam troszkę soku ale nie mogą się z nich zrobić „kapcie”
Następnie do gruszek wlewamy olej, wbijamy jajka i mieszamy całość łyżką. Na koniec dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz migdałami. Jeszcze raz kilka szybkich ruchów łyżki i … ciasto gotowe.
Wylewamy masę do foremki ( ja tym razem wyłożyłam ją papierem do pieczenia ) i możemy jeszcze posypać wierzch cukrem oraz tartymi migdałami ( po 2 łyżki cukru oraz migdałów wystarczą )
Pieczemy przez 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 160-170 stopni.
Mniam, znajomi od razu spytali o przepis.
wlasnie teraz robie to ciasto,dziekuje,pozdrawiam
a mogę dać jabłka zamiast gruszek
Kasiu tak – jabłka również dobrze się sprawdzą – najlepsze będą twarde 🙂
Super, akurat na jutro (-;
Brakuje mi tu tylko wersji do druku (-;
Asiu cieszy mnie, że się Tobie podoba – mam nadzieję, że również będzie smakowało 😉 Co do wersji do druku – z lewej strony na pasku jest symbol drukarki 😉 może nie jest to najlepsza wersja do druku, ale na wszystkim się nie znam 🙂 kwestia techniczna bloga cały czas ma dla mnie jakieś tajemnice 🙂
Wyszło bardzo dobre (-;
Akurat szukałam przepisu na ciacho z gruszkami ;D Dziękuję za inspiracje ;D
Proszę bardzo 🙂 jak zrobisz, to powiedz jaki był efekt 😉