Cukinia w cieście naleśnikowym-czyli tym razem na ciepło. Do tego w cieście naleśnikowym… Smakowała również Pulpecji -ale co Jej nie smakuje ?
Cukinia w cieście to kompromis pomiędzy ochotą na placki u dziecka, a próbą podania warzywa przez rodzica 🙂 Bo skoro z owocami ten numer przechodzi to czemu na warzywa miałby nie zadziałać ? Próba udana – młodzi przystali na takie sposoby, więc niedługo przyjdzie pora na kolejne eksperymenty.
Składniki:
- 1 mała cukinia
- 1 jajko
- 150 ml mąki
- 150 ml mleka
- sól, pieprz oraz przyprawy ( ja skorzystałam z pomysłu na.. kurczaka w ziołach z nutą cytryny )
- olej do smażenia
Cukinię myjemy dokładnie i kroimy w plasterki – około 5 mm grubości.
Z jajka, maki oraz mleka wyrabiamy ciasto naleśnikowe – doprawiamy solą,pieprzem i innymi ulubionymi przyprawami. My tym razem postawiliśmy na gotową mieszankę przypraw – z kurczakiem nam smakowała, więc trzeba było sprawdzić czy i do warzyw będzie dobra 😉
Plastry cukinii obtaczamy w cieście i smażymy na rozgrzanej patelni. Gotowe odsączamy przez chwilę na ręczniku papierowym.
Te dla dzieci zostały udekorowane sosem pomidorowym oraz czosnkowym 🙂 A te dla dorosłych można zjeść np. z salsą pomidorową – tutaj przepis 😉