Salsa pomidorowa – ile osób, tyle jej wersji. Zapraszam na nasz pomysł na salsę. Wzbogaconą czosnkiem marynowanym.
Salsa nasza jest bardzo prosta w przygotowaniu. Nie wymaga również gotowania, ani smażenia ( widzieliśmy i takie wersje )
Składniki:
- 4 pomidory
- 1/4 żółtej papryki
- 1/2 cebuli
- 4 ząbki czosnku marynowanego
- 2 łyżki natki pietruszki
- sól, pieprz do smaku
Najlepsze do salsy pomidorowej naszym zdaniem są pomidory odmiany lima. Są mięsiste z małą ilością nasion. Takie pomidory obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę – ja nie usuwam gniazd nasiennych.
Paprykę oraz cebulę również drobno siekamy. Zaś marynowany czosnek delikatnie rozgniatamy nożem.
Mieszamy wszystkie składniki. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy do smaku solę i pieprzem.
Odstawiamy całość na około 30 minut. Po tym czasie możemy delikatnie odlać płyn ( my tego nie robimy )
świetny pomysł na wykorzystanie sezonu pomidorowego. Chętnie wykorzystam, tylko w weekend, powinnam już mieć kuchnię zmontowaną!!!
Pozdrawiam,
Monika
Niedawno robiłam salsę pomidorowo-paprykową, taka na pewno też by mi smakowała 😉
Ta też jest z nutą papryki. A wczoraj zrobiłam z bakłażanem – przepis za dni kilka na blogu się pojawi 😉