Zupa rybna – zawsze jakoś dziwnie krzywiłam się na samym myśl o takiej propozycji. Do czasu. Podczas urlopu nie można było nie spróbować dań kuchni regionalnej.
Że urlop spędzałam na Kaszubach to kiedyś udałam się na wycieczkę do Chmielna. A tam w restauracji rosół, żurek i … zupa rybna. Skusiłam się i … nie było to coś super – w jednej miseczce ponad 20 ości. Smak jednak był boski. Postanowiłam więc po powrocie zrobić kilka wariacji na ten temat w domu. Dziś pierwsza z nich – prosta zupa rybna.
Składniki:
- 1 kg ryby (filetów )
- 3 duże marchewki
- 1 duża pietruszka
- por – biała część
- seler
- 1 łyżka pieprzu ziarnistego
- 3 liście laurowe
- łyżeczka ziela angielskiego
- sól
- około 2-3 litrów wody
- świeży koperek
Warzywa obieramy i kroimy w plasterki. Zalewamy wodą, dodajemy przyprawy i gotujemy na małym ogniu. Kiedy warzywa będą podgotowane dodajemy rybę – ja kroję ją w paseczki około 2 cm szerokości. Od tego momentu zupa gotuje się jeszcze około 20 minut.
Gotową zupę rybną ( wg. mej drugiej połowy rosół z ryby ) podajemy z dużą ilością świeżego koperku.