ZUPA POMIDOROWA-PAPRYKOWA Z PIECZONĄ PAPRYKĄ

Zupa pomidorowa przez moje dzieci jest chętnie zjadana. Nie mają jednego ulubionego jej wariantu. Dziś odkrycie obecnego sezonu – pomidorowa z dodatkiem pieczonej papryki.

Zupa pomidorowa  w tej wersji to krem.  Dzięki dodatkowi papryki z fajnym smaczkiem – nasza nie jest ostra bo wybieramy odmiany słodkie papryki. Ale można ją przygotować również na ostro.

Składniki:

  • 6 pomidorów ( u nas najczęściej odmiana lima )
  • 2 czerwone papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • olej
  • 1,5 litra wywaru warzywnego
  • do podania – ser feta oraz grzanki

Przygotowanie zupy zaczynamy od opieczenia papryki. My nagrzewamy piekarnik do 180-200 stopni i na arkuszu folii aluminiowej układamy pociętą na 4 części paprykę. Pieczemy przez około 15-20 minut ( do czasu aż skórka będzie czarna ) . Następnie wyjmujemy ostrożnie papryki razem z folią, skrapiamy wodą i zawijamy szczelnie  folię – robimy mały paprykowy pakunek. Po 10-15 minutach otwieramy paczuszkę i delikatnie obieramy papryki ze skóry.

Po przygotowaniu papryki przystępujemy już do gotowania zupy.  Sparzone pomidory  obieramy ze skóry – kroimy następnie w kostkę.  Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy nasze pomidory. Pod koniec smażenia dodajemy rozgnieciony czosnek. Kiedy pomidory zmiękną przekładamy je do garnka z wywarem warzywnym i dodajemy upieczoną paprykę. Całość gotujemy na małym ogniu przez 10-15 minut. Po tym czasie miksujemy na gładki krem – jeśli będzie on gęsty dodajcie wywaru lub wody.

Gotową zupę podajemy z pokruszonym serem feta i grzankami.

zupa pomidorowa paprykowa pieczona papryka

zupa pomidorowa dla moich smyków

bloger-partner

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

UWAGA - Nasz blog to niezły żarłoczek. Pomóż go nam nakarmić. Będzie miał pełny brzuszek jeśli zostawisz komentarz, udostępnisz wpis w Google+ albo po prostu klikniesz lubię to :) Cokolwiek zrobisz - dziękujemy :) 

2 komentarze to “ZUPA POMIDOROWA-PAPRYKOWA Z PIECZONĄ PAPRYKĄ”

  1. Rafał napisał(a):

    Lubię pomidorową, nie lubię papryki. I ta zupa to jedyna forma, w jakiej ją jem. U mnie idą trzy papryki na kilo pomidorów.

  2. mopswkuchni napisał(a):

    Musi być mega aksamitna i smaczna. Bardzo proszę o poprawienie banerka (jest nieaktywny) lub inne oznaczenie wpisu

Designed by Free Wordpress Themes and Sponsored by Curry and Spice