Zupa pomidorowa przez moje dzieci jest chętnie zjadana. Nie mają jednego ulubionego jej wariantu. Dziś odkrycie obecnego sezonu – pomidorowa z dodatkiem pieczonej papryki.
Zupa pomidorowa w tej wersji to krem. Dzięki dodatkowi papryki z fajnym smaczkiem – nasza nie jest ostra bo wybieramy odmiany słodkie papryki. Ale można ją przygotować również na ostro.
Składniki:
- 6 pomidorów ( u nas najczęściej odmiana lima )
- 2 czerwone papryki
- 2 ząbki czosnku
- olej
- 1,5 litra wywaru warzywnego
- do podania – ser feta oraz grzanki
Przygotowanie zupy zaczynamy od opieczenia papryki. My nagrzewamy piekarnik do 180-200 stopni i na arkuszu folii aluminiowej układamy pociętą na 4 części paprykę. Pieczemy przez około 15-20 minut ( do czasu aż skórka będzie czarna ) . Następnie wyjmujemy ostrożnie papryki razem z folią, skrapiamy wodą i zawijamy szczelnie folię – robimy mały paprykowy pakunek. Po 10-15 minutach otwieramy paczuszkę i delikatnie obieramy papryki ze skóry.
Po przygotowaniu papryki przystępujemy już do gotowania zupy. Sparzone pomidory obieramy ze skóry – kroimy następnie w kostkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy nasze pomidory. Pod koniec smażenia dodajemy rozgnieciony czosnek. Kiedy pomidory zmiękną przekładamy je do garnka z wywarem warzywnym i dodajemy upieczoną paprykę. Całość gotujemy na małym ogniu przez 10-15 minut. Po tym czasie miksujemy na gładki krem – jeśli będzie on gęsty dodajcie wywaru lub wody.
Gotową zupę podajemy z pokruszonym serem feta i grzankami.
Lubię pomidorową, nie lubię papryki. I ta zupa to jedyna forma, w jakiej ją jem. U mnie idą trzy papryki na kilo pomidorów.
Musi być mega aksamitna i smaczna. Bardzo proszę o poprawienie banerka (jest nieaktywny) lub inne oznaczenie wpisu