SALSA POMIDOROWA Z BAKŁAŻANEM

Salsa pomidorowa ma wiele zastosowań. Ponadto można przygotować ja w wersji na ciepło lub na zimno. I bogactwo wariantów…

Salsa pomidorowa z dodatkiem papryki pojawiła się na blogu jakiś czas temu ( klik ). Dzisiaj będzie natomiast wersja z bakłażanem i w dodatku na ciepło. Na pewno więcej czasu zajmie Wam jej przygotowanie, ale warto.

Składniki:

  • 4 pomidory
  • 1/2 małego bakłażana
  • 1 cebula
  • sól, pieprz do smaku
  •  olej
  • zioła prowansalskie 

Bakłażana kroimy w plastry około 5 mm grubości. Lekko nacieramy olejem bądź oliwą, posypujemy ziołami prowansalskimi i obsmażamy na patelni – ja wybrałam grillową. Gotowego, podsmażonego bakłażana odsączamy na papierowych ręcznikach i czekamy aż przestygnie. 

W tym czasie kroimy pomidory oraz cebulę w kostkę. Na rozgrzanej patelni lub w rondelku podsmażamy cebulę i dodajemy do niej pomidory. Kiedy na małym ogniu gotują się nam pomidory, my kroimy w kosteczkę podpieczonego bakłażana. Wrzucamy go pomidorów pod sam koniec gotowania – gdy będą one miękkie, ale nie rozpadną się jeszcze. Gotujemy całość jeszcze przez 2-3 minuty, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i gotowe.

Ja naszą salsę wykorzystałam między innymi jako dodatek do podsmażonego pasztety z cukinii ( przepis na niego znajdziecie tutaj

salsa pomidorowa   z bakłażanem

Pomidorowa salsa z bakłażanem

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

UWAGA - Nasz blog to niezły żarłoczek. Pomóż go nam nakarmić. Będzie miał pełny brzuszek jeśli zostawisz komentarz, udostępnisz wpis w Google+ albo po prostu klikniesz lubię to :) Cokolwiek zrobisz - dziękujemy :) 

Designed by Free Wordpress Themes and Sponsored by Curry and Spice