Salsa pomidorowa ma wiele zastosowań. Ponadto można przygotować ja w wersji na ciepło lub na zimno. I bogactwo wariantów…
Salsa pomidorowa z dodatkiem papryki pojawiła się na blogu jakiś czas temu ( klik ). Dzisiaj będzie natomiast wersja z bakłażanem i w dodatku na ciepło. Na pewno więcej czasu zajmie Wam jej przygotowanie, ale warto.
Składniki:
- 4 pomidory
- 1/2 małego bakłażana
- 1 cebula
- sól, pieprz do smaku
- olej
- zioła prowansalskie
Bakłażana kroimy w plastry około 5 mm grubości. Lekko nacieramy olejem bądź oliwą, posypujemy ziołami prowansalskimi i obsmażamy na patelni – ja wybrałam grillową. Gotowego, podsmażonego bakłażana odsączamy na papierowych ręcznikach i czekamy aż przestygnie.
W tym czasie kroimy pomidory oraz cebulę w kostkę. Na rozgrzanej patelni lub w rondelku podsmażamy cebulę i dodajemy do niej pomidory. Kiedy na małym ogniu gotują się nam pomidory, my kroimy w kosteczkę podpieczonego bakłażana. Wrzucamy go pomidorów pod sam koniec gotowania – gdy będą one miękkie, ale nie rozpadną się jeszcze. Gotujemy całość jeszcze przez 2-3 minuty, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i gotowe.
Ja naszą salsę wykorzystałam między innymi jako dodatek do podsmażonego pasztety z cukinii ( przepis na niego znajdziecie tutaj )