Buraczki na zimę – czyli jedna z propozycji zamknięcia lata i jesieni w słoikach na zimowe dni. Dziś w prostej wersji – bo to buraczki grają główne skrzypce.
Buraczki na zimę najczęściej przygotowujemy w wersji „obiadowej” ale od czasu do czasu mamy ochotę na te „przystawkowe” . Choć i je można spokojnie do obiadu wykorzystać.
Składniki:
- 1 k g buraków
- 500 ml octu winnego
- 500 g cukru brązowego
- 5 łyżki soli
- 1 główka czosnku
- liście laurowe
- ziele angielskie
- pieprz czarny ziarnisty
Buraczki ( polecam wybrać podłużne odmiany ) obieramy ze skóry i kroimy w cienkie plasterki – najlepiej wykorzystać do tego celu szatkownicę ale jeśli jej nie macie to nożem też dacie radę – tylko ostrożnie na palce !!
Ocet winny z brązowym cukrem oraz solą gotujemy do rozpuszczenia się cukru – to będzie nasza zalewa.
Plasterki buraczków układamy dość ściśle w wyparzonych słoiczkach, do każdego dokładamy ząbek czosnku, liść laurowy, kilka ziaren ziela oraz pieprzu. Następnie zalewamy je ostrożnie gorącą zalewą. Zakręcamy słoiczki i pasteryzujemy przez 30 minut. My najczęściej wybieramy pasteryzację w garnku – ale możecie je też pasteryzować na sucho w piekarniku.
I gotowe – teraz tylko od nas zależy jak je wykorzystamy w kuchni.