BURACZKI NA ZIMĘ

Buraczki na zimę – czyli jedna z propozycji zamknięcia lata i jesieni w słoikach na zimowe dni.  Dziś w prostej wersji – bo to buraczki grają główne skrzypce.

Buraczki na zimę najczęściej przygotowujemy w wersji „obiadowej” ale od czasu do czasu mamy ochotę na te „przystawkowe” . Choć i je można spokojnie do obiadu wykorzystać.

Składniki:

  • 1 k g buraków
  • 500 ml octu winnego
  • 500 g cukru brązowego
  • 5 łyżki soli
  • 1 główka czosnku
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • pieprz czarny ziarnisty

Buraczki ( polecam wybrać podłużne odmiany )  obieramy ze skóry i kroimy w cienkie plasterki – najlepiej wykorzystać do tego celu szatkownicę ale jeśli jej nie macie to nożem też dacie radę – tylko ostrożnie na palce !!

Ocet winny z brązowym cukrem oraz solą gotujemy do rozpuszczenia się cukru – to będzie nasza zalewa. 

Plasterki buraczków układamy dość ściśle w wyparzonych słoiczkach, do każdego dokładamy ząbek czosnku, liść laurowy, kilka ziaren ziela oraz pieprzu.  Następnie zalewamy je ostrożnie gorącą zalewą. Zakręcamy słoiczki i pasteryzujemy przez 30 minut. My najczęściej wybieramy pasteryzację w garnku – ale możecie je też pasteryzować na sucho w piekarniku. 

I gotowe – teraz tylko od nas zależy jak je wykorzystamy w kuchni.

 

buraczki na zimę, przetwory, buraki

Buraczki na zimę można podać np. z natką pietruszki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

UWAGA - Nasz blog to niezły żarłoczek. Pomóż go nam nakarmić. Będzie miał pełny brzuszek jeśli zostawisz komentarz, udostępnisz wpis w Google+ albo po prostu klikniesz lubię to :) Cokolwiek zrobisz - dziękujemy :) 

Designed by Free Wordpress Themes and Sponsored by Curry and Spice