
Pasztet z cukinii – to kolejna propozycja na wykorzystanie cukinii w kuchni. Była już wersja grillowana (klik ) a za dni kilka pojawi się wersja „na zimę”
Pasztet z cukinii w sumie pasztetem nie jest – bardziej jest to pieczeń. Ale wszyscy mówią i piszą pasztet to my też 😉 Jego zalety ? Szybki, zdrowy i dający masę możliwości smakowych – możecie go zrobić tak jak my, możecie dodać pieczarki, groszek, zioła ulubione -co tylko przyjdzie Wam do głowy.
Składniki:
- 500 g cukinii
- 200 g marchewki
- 200 g zielonej papryki
- 1 cebula
- 4 jajka
- 1 szkl. kaszy manny
- sól, pieprz do smkau
- pomidorki koktajlowe do dekoracji
Cukinię ścieramy na tarce, dodajemy szczyptę soli i odstawiamy na kilka minut. W tym czasie ścieramy na tarce marchewkę oraz kroimy w drobną kostkę paprykę oraz cebulę.
Następnie odciskamy wcześniej startą cukinię. Dodajemy do niej warzywa i mieszamy. Do masy dodajemy jajka oraz kaszę mannę. Szybka mieszamy składniki i doprawiamy solą i pieprzem. Masą napełniamy formę do pieczenia – w naszym wypadku były to porcje mini – czyli wykorzystaliśmy silikonowe papilotki do babeczek. Na wierzch każdej „babeczki” ułożyliśmy pomidorki koktajlowe.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopniu przez około 20 minut.
Jeśli zamiast pojedynczych porcji zrobicie jedną, większą formę to należy ją piec przez około godzinę.

Mini-pasztet z cukinii

Bardzo interesujący pasztet, już wiem, jak wykorzystam ostatnie cukinie 🙂