Ciasto z bananami to kolejna wariacja na temat naszego ukochanego przepisu. Tym razem poszaleliśmy również ze smakiem budyniu 😉
Ciasto z budyniem było już w kilku wersjach i pojawi się jeszcze nie raz ( w głowie już kilka pomysłów na kolejne wariacje mamy ) . Tym razem postanowiliśmy nadać mu nowy, ciekawy smak za pomocą budyniu czekoladowego. I to był strzał w 10 – połączenie czekolady i bananów nam osobiście bardzo pasuje.
Składniki ( w temperaturze pokojowej ) :
- 200 g masła
- 150 g cukru
- 200 g mąki
- 3 budynie czekoladowe
- 5 łyżek jogurtu naturalnego
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3-4 banany
Ucieramy masło z cukrem. Do masy dodajemy po jednym jajku, cały czas ucieramy. W osobnym naczyniu mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i proszkami budyniowymi. Taką mieszankę wsypujemy mieszankę stopniowo do miski na przemian z jogurtem. Ucieramy całość do gładkiej masy.
Na koniec dodajemy do ciasta pokrojone w plasterki banany i mieszamy delikatnie.Tak przygotowane ciasto przekładamy do tortownicy.
Pieczemy około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Po ostudzeniu upieczone ciasto z bananami można posypać cukrem pudrem albo ( to dla wielbicieli czekolady ) oblać polewą czekoladową 😉
A jakie owoce Wy dalibyście do takiego ciasta ? a może jakiś ciekawy wariant budyni proponujecie dodać ?
Taką mam chęć na to ciacho… czy zamiast jogurtu naturalnego, może być owocowy albo śmietana?
Agnieszko z owocowym jogurtem robiłam było również smaczne.
Uwielbiam absolutnie każdy bananowy wypiek. 🙂