INDYK … Z SOSEM CZY BEZ ?

Indyk, a dokładniej pierś z indyka jest naszym dzisiejszym bohaterem. Pieczona, mocno grzybowa z odwiecznym pytaniem – z sosem czy bez sosu ?

Jaką wersję mięsa Wy wybieracie ? Czy obowiązkowo na talerzu musi być sos ? I co zrobić gdy podczas pieczenia mięso oda mało soków ? Moje dzieci sosy uwielbiają – więc często mięso jest z dodatkiem. I pomysł na sos też mamy.

Składniki:

  • 1 pierś z indyka
  • 3 łyżki oliwy truflowej
  • 2 łyżki soli
  • łyżka grubo mielonego pieprzu
  • łyżka zmielonych suszonych grzybów
  • sos grzybowy 
  • 3 łyżki natki pietruszki

Oliwę truflową mieszamy z suszonymi grzybami, solą i pieprzem. Tak przygotowaną mieszanką nacieramy pierś z indyka i odstawiamy na 30 minut.

Następnie pierś indyka pieczemy przez około 30-40 minut w rękawie do pieczenia w temperaturze 220 stopni.

Po tym czasie delikatnie rozcinamy rękaw i zlewamy soki- uzupełniamy je przegotowaną zimną wodą do pojemności 300 ml. Do płynu wsypujemy sos grzybowy, mieszamy dokładnie i gotujemy na małym ogniu przez 3 minuty co jakiś czas mieszając. Pod koniec dodajemy natkę pietruszki. 

indyk pierś z indyka pieczona sos grzybowy

Tutaj pierś z indyka bez dodatku sosu – wersja z sosem widoczna jest w miniaturce 😉 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

UWAGA - Nasz blog to niezły żarłoczek. Pomóż go nam nakarmić. Będzie miał pełny brzuszek jeśli zostawisz komentarz, udostępnisz wpis w Google+ albo po prostu klikniesz lubię to :) Cokolwiek zrobisz - dziękujemy :) 

Możesz zostawić komentarz, lub trackback from your own site.

1 Komentarz to “INDYK … Z SOSEM CZY BEZ ?”

  1. Anita pisze:

    Jadła i z sosem i bez i muszę przyznać, że obie wersje są niezwykle dobre. Może dlatego, że ja uwielbiam indyka pod każdą postacią.

Designed by Free Wordpress Themes and Sponsored by Curry and Spice