Ciasto jabłkowe – czyli kolejna wariacja na temat owoców w wypieku. I kolejna wersja mojego ulubionego ciasta na budyniach.
Dzisiejsze ciasto jabłkowe jak większość naszych ciast jest szybkie w wykonaniu. Jakoś nie pociągają nas ( jeszcze, bo wiadomo że to może się zmienić – wszak podobno tylko krowa zdania nie zmienia ) ciasta z cukrowymi dekoracjami, masami czy innymi ozdobnikami. My wolimy jednak proste, domowe wypieki. A szalejemy przy okazji innych deserów 😉
Składniki:
- 200 g masła
- 150 g cukru
- 200 g mąki
- 3 budynie śmietankowe
- 5 łyżek jogurtu naturalnego
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 350- 400 g jabłek
Na początek przypominam – wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
A teraz już robimy ciasto 🙂 Ucieramy masło z cukrem. Dodajemy stopniowo po jednym jajku, cały czas ucierając ciasto. W osobnym naczyniu mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i budyniami. Wsypujemy mieszankę stopniowo do miski na przemian z jogurtem. Ucieramy całość do gładkiej masy. Do gładkiego ciasta dodajemy obrane i pokrojone w kostkę jabłka. Jeszcze tylko kilka ruchów łyżką, żeby jabłka zamieszać i ciasto przekładamy do tortownicy.
Pieczemy około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Przy okazji przypominam, iż wiele naszych ciast jest pieczonych w okrągłej formie o średnicy około 17 cm.
Piękne i faktycznie proste, aż się skuszę 🙂
Kasiu zapraszam do mnie do konkursu. http://piernikowa-chata.blogspot.com/2014/03/ksiazkowy-konkurs-smaczna-polska-magdy.html
Brzmi pysznie!
Ewa zrób kiedyś 😉 nie tylko pysznie brzmi ale i smakuje
Byłoby idealne na jutro do kawy:)))