Ciasto z jabłkami – tym razem z tym co do jabłek pasuje idealnie -cynamon i rodzynki. łatwe w wykonaniu – jedno z moich ulubionych.
Ciasto z jabłkami powstało na podstawie przepisu na ciasto z gruszkami. Choć w oryginale i pierwszej wersji domowego pieczenia to gruszkowe było jabłkowym 😉 I miało jeszcze orzechy włoskie… kiedyś podam Wam przepis i na tamtą wersję … a dziś … mocno cynamonowe, wilgotne i przepyszne ciasto z jabłkami.
Składniki:
- 4 jajka
- 1 szkl. cukru
- 1/2 szkl. oleju
- 1 szkl. mąki
- 1/2 szkl. rodzynek
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6-8 jabłek
- 2 łyżki cynamonu
Jabłka ( wybierzmy twarde, żeby nie zrobiły nam się „kapcie” podczas pieczenia ciasta ) obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do nich cukier wraz z cynamonem i odstawiamy w misce na 15 do 30 minut. Jabłka powinny oddać nam w tym czasie trochę soku, jednak nie należy go odlewać.
Następnie do miski z jabłkami wlewamy olej, wbijamy jajka i mieszamy całość łyżką. Na koniec dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz rodzynkami ( ja nie namaczam ich przed pieczeniem ) . Jeszcze raz kilka szybkich ruchów łyżki i … ciasto gotowe.
Wylewamy masę do foremki (najlepiej wyłożonej papierem ) i pieczemy przez 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 160-170 stopni.