Śledzie w majonezie to kolejny pomysł na rybkę – czy to na Święta, na Sylwestra czy inną okazję. W sumie to ostatnio u nas w domu śledzik na stole jest przy każdej okazji ( i bez okazji również )
Dzisiejsze śledzie w majonezie powstały troszkę z tęsknoty za sosem korniszonowym. Nie jest to oczywiście tamten sos korniszonowy – ale nuta korniszonów i musztardy się w śledziach znalazła 😉
Składniki:
- 3 filety śledziowe solone
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżka musztardy kremskiej
- ok 10 korniszonów
- 1 łyżka kaparów
Tak jak w przypadku wczorajszych śledzi w oleju tak i tym razem zaczęliśmy od wypłukania solonych płatów.
Podczas gdy śledzie moczyły się w zimnej wodzie, my pokroiliśmy korniszony w plasterki, zaś kapary drobno posiekaliśmy. W miseczce wymieszaliśmy majonez, musztardę i dodaliśmy kapary z korniszonami.
Wypłukane filety śledziowe pokroiliśmy w paseczki. Następnie dodaliśmy je do sosu majonezowo -musztardowego i delikatnie wymieszaliśmy.
Tak przygotowane śledzie w majonezie przechowujemy w lodówce. Przed podaniem można jeszcze na wierzchu położyć kilka plasterków korniszonów lub jeśli ktoś ma chęć – gałązkę koperku 🙂
A jeśli lubicie śledzie polecam też wersję z rodzynkami czy suszonymi pomidorami i ziołami. A już nie długo kolejne propozycje na śledzika – będzie majonezowo i nie tylko 🙂
[…] Śledzie pomarańczowe zasmakowały nie tylko naszej rodzinie. Sąsiadowi też do gustu przypadły i prosi o więcej słoiczków. Zobaczymy co da się z tym zrobić. […]
Wow! Miło natykać się na poszukiwaną wiedzę w polskiej blogosferze! 🙂 I oczywiście zapraszam do mnie! 😉
takich w majonezie nie jadłam, potrawa dość kaloryczna.
Pozdrawiam