Śledź w sosie chrzanowym to kolejna moja rybna propozycja. Już nie na Święta ale na nadchodzącego Sylwestra. Są szybkie w wykonaniu i zaskakujące w smaku.
Śledzie w sosie chrzanowym wymagają tylko kilku składników – minimum to 3 ( w tym śledzie ) . To będą ostatnie śledzie w tym roku 😉 Kolejne dopiero pokażę Wam w 2014 roku. A ten jak wiadomo za chwilę się rozpocznie… W związku z tym trzeba jakąś listę postanowień wyprodukować … na szczęście mam jeszcze kilka godzin. Wróćmy więc do pysznych śledzi żebyście mieli szansę zrobić je na jutrzejsze spotkania sylwestrowe.
Składniki:
- 250 g śledzi solonych
- 75 ml majonezu
- 25 ml chrzanu ( odważni mogą zetrzeć świeży)
- ew. sól, pieprz do smaku
Jak zawsze my przygotowanie śledzi zaczynamy od ich wypłukania i ew. wymoczenia. Im bardziej słone śledzie tym dłużej trwa ten etap. Wymoczone śledzie kroimy w paseczki – grubości około 5 mm. Majonez mieszamy z chrzanem i ew. doprawiamy tak powstały sos solą i pieprzem. Jeśli decydujecie się na dodanie świeżego, tartego chrzanu proponuję doprawić również świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny ( około 10-15 ml ) . Następnie dodajemy do niego pokrojone śledzie i chowamy do lodówki. Proponuję minimum 2 godziny je tam potrzymać zanim podacie gościom.