Sos BBQ – raz już Wam pokazywałam nasz przepis. Dziś pora na kolejny – tym razem w wersji ostrzejszej.
Sos BBQ dzisiejszy towarzyszył nam podczas ostatnich testów frytownicy ze sklepu redcoon.pl – przygotowaliśmy w niej chrupiące kąski, snaki, frytki i inne specjały. Zjadaliśmy je z różnymi dodatkami ale ten jeden właśnie nasze podniebienia podbił.
Składniki:
- 150 g ketchupu
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki musztardy z wędzoną papryką
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 papryczka chili
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka czosnku
- 50 ml wody
Do garnka wlewamy wodę oraz ketchup. Delikatnie podgrzewamy – dodajemy następnie musztardę z sosem sojowym i posiekaną papryczkę chili ( w wersji ostrej dodajcie z pestkami ) . Kiedy sos zacznie się gotować dodajcie miód oraz przyprawy w proszku – słodką paprykę i czosnek. Podgrzejcie jeszcze chwilę całość – do rozpuszczenia miodu i . gotowe.
Tak przygotowany sos BBQ doskonały jest zarówno na zimno jak i ciepło. Ja robię go zawsze z podwójnej porcji i trzymam w słoiczku w lodówce. Bo przecież cały czas testujemy frytownicę. Jest rewelacyjna – przede wszystkim dlatego, że ma wyjmowany pojemnik na olej 😉 Wygodna w czyszczeniu i zarazem leciutka 😉
Już za dni parę spodziewajcie się kilka przepisów na dania, które w niej powstały. Przy okazji będę też realizowała w ten sposób jeno z postanowień noworocznych – ale o nich napiszę jutro … jak już z zabawy wrócę i się wyśpię 🙂