Lunch, drugie śniadanie, dla niektórych pierwsze – różnie można nazwać posiłek, który spożywamy w pracy / na uczelni / w szkole. Jedno jest pewne – nie lubię kanapek 🙂
Na lunch moim zdaniem fajniejsze są sałatki, różne bento czy .. tak jak dzisiejsza propozycja .. jogurt z pysznymi dodatkami. Powiem Wam, że szykując lunch największym problemem dla mnie zawsze były pojemniczki. Ucieszyłam się więc gdy sklep redcoon.pl zaoferował mi do testów kilka takich pojemniczków. Dziś przedstawię Wam mój numer jeden 😉 Ale zanim o pojemniczku mowa zapraszam na przepis 😉
Składniki:
- 150 ml jogurtu naturalnego
- 50 g płatków migdałów
- 4 łyżki otrąb
- 50 g ciasteczek korzennych
- 50 g suszonych śliwek
Przygotowanie lunchu zaczęłam wieczorem, bo powstawało coś na wzór całonocnej owsianki z lodówki. Tylko tym razem zamiast płatków owsianych wykorzystałam otręby.
Do pojemnika należy nalać troszkę jogurtu. Następnie sypiemy 2 łyżki otrąb, dodajemy połowę porcji migdałów i ciasteczek ( należy je pokruszyć ) . Następnie znowu wlewamy porcję jogurtu, którą zasypujemy otrębami, pokruszonymi ciasteczkami i płatkami migdałów. Na koniec wylewamy resztę jogurtu i posypujemy pokrojonymi suszonymi śliwkami.
Taką mieszankę wstawiamy do lodówki, rano zabieramy ze sobą do pracy. Szybkie, smaczne i pożywne śniadanie gotowe.
A zabrane ze sobą zostało w pojemniczku Sistema. Poręcznym, z dodatkowym małym pojemniczkiem ( w założeniu na sos, ale ja wykorzystałam go do zabrania dodatkowej porcji migdałów ) .
Wszystkie produkty jakie dostaliśmy do testów są wytrzymałe, wykonane z materiałów nie zawierających BPA. Dodatkowo są mega szczelne – nic się nam z nich nie wylewało.
PS – powyższy lunch można też przygotować w słoiczku ale… wtedy już nie cieszy tak oka 😉 A wiadomo, że jemy również oczami 😉