Szaszłyk to jedno z naszych ulubionych dań na grilla. Moc możliwości jaką dają te niepozorne patyczki … Dziś zapraszam na nasze drobiowe wariacje na temat szaszłyka …. Mocno drobiowe.
Szaszłyk tym razem wymaga użycia tylko 4 składników. Jednak w prostocie tez tkwi czasem piękno. Podobne szaszłyki robiłam podczas wycieczki do Alicji – autorki bloga Wielki Apetyt. Znajdziecie u Niej na blogu pierwotną wersję drobiowych szaszłyków.
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka ( lub 1 podwójna )
- ok 300 g wątróbki drobiowej
- ok 20 plastrów boczku
- ok 20 suszonych śliwek
- zioła prowansalskie lub Pomysł na Papirus … soczysta pierś kurczak w ziołach prowansalskich
Piersi kurczaka myjemy i osuszamy. Kroimy w grubą kostkę. Jeśli wybraliście wątróbkę indyczą – podzielcie ją na mniejsze kawałki – drobiowa zostawcie w całości. Suszone śliwki należy owinąć delikatnie plastrami boczku ( tak jak w przypadku naszej ulubionej przekąski na imprezy ) .
Na patyczki do szaszłyków nabijamy pierś kurczaka, wątróbkę, owinięte plastrami boczku śliwki . Zapełniamy mięsem nasze patyczki.
Gotowe szaszłyki obsypujemy delikatnie ziołami prowansalskimi i możemy je już ułożyć na rozgrzanym grillu.Pamiętajcie że nie należy grillować na ogniu !!
Jeśli pogoda Wam natomiast nie sprzyja polecam użycie do tego przepisu Pomysłu na Papirus. Gotowe szaszłyki zamiast obsypywać ziołami prowansalskimi wkładamy w arkusze papieru i … smażymy na patelni. Są równie smaczne jak te przygotowane na tradycyjnym grillu.
Po około 15 minutach na ruszcie nasze szaszłyki powinny być gotowe – pierś będzie upieczona, ale nie wysuszona, wątróbka będzie delikatna a z plastrów boczku wytopi się troszkę tłuszczu.
U mnie również na grillu królują szaszłyki z drobiu i warzyw 🙂 Spróbuje na tym weekendzie wykonać Twój przepis 🙂 Może również uda mi się uzyskać taki efekt, bo wyglądają bardzo smacznie.
Wyglada smakowicie:) pierwszy raz spotkalam sie z taka kombinacja skladnikow, a ze pogoda odpowiednia na grillowanie, postaram sie wyprobowac ten przepis przy najblizszej okazji)