Leniwe odmłodzone

Leniwe… kluski leniwe. Jedno z ulubionych dań Konesera. Uwielbiane też przeze mnie – bo jest szybki, można je fajnie modyfikować.

Leniwe dzisiejsze to taka zdrowsza wersja tradycyjnych klusek. To jeden ze sposobów na przemycenie do diety dzieci mąki pełnoziarnistej.

Składniki:

  • 250 g sera białego
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • garść suszonej żurawiny

 

Ser biały kruszymy w misce widelcem. Dodajemy do niego jajko i stopniowo wsypujemy mąkę. Mieszamy wszystkie składniki ciasta. Na koniec wsypujemy pokrojoną żurawinę.

Gotowe ciasto dzielimy na porcje. Z każdej robimy cienki wałek, który kroimy następnie na kawałki o długości około 2 cm. Takie leniwe kluseczki wrzucamy do osolonej wrzącej wody i gotujemy od momentu ich wypłynięcia przez 4 minuty.

Następnie odcedzamy kluseczki i ostawiamy na chwilkę, żeby lekko przestygły. Podaję dzieciom ciepłe ale nie gorące. Ten czas można poświęcić na przygotowanie dodatku do naszego obiadu. Tym razem moje leniwe podałam z prażonymi jabłkami, które zostały posłodzone miodem zamiast cukrem.

 

 

 

 

leniwe kluski kopytka z sera domowy obiad dla dzieci

Gotowe leniwe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

UWAGA - Nasz blog to niezły żarłoczek. Pomóż go nam nakarmić. Będzie miał pełny brzuszek jeśli zostawisz komentarz, udostępnisz wpis w Google+ albo po prostu klikniesz lubię to :) Cokolwiek zrobisz - dziękujemy :) 

Możesz zostawić komentarz, lub trackback from your own site.

5 komentarzy to “Leniwe odmłodzone”

  1. Kasia pisze:

    u nas zawsze robiło się na słodko . ew słodko-kwaśne (jeśli był dobrze ukwaszony ser).. ale myślę że można by kiedyś spróbować np dodać cebulkę 🙂

  2. islander85 pisze:

    Czy leniwe zawsze muszą być na słodko??

  3. wiolaz79 pisze:

    Nooo to to są wypasione leniwe 🙂

  4. Kasia pisze:

    Polecam..samemu też można… to jakieś 15 minut pracy 🙂

  5. kalewra pisze:

    No i teraz muszę powiedzieć mamie żeby mi takie coś zrobiła!!!

Designed by Free Wordpress Themes and Sponsored by Curry and Spice