Owsianka dobra jest o każdej porze roku. Mamy masę możliwości jej urozmaicenia. Dziś zainspirowały mnie nadchodzące święta Bożego Narodzenia. I oto powstała piernikowa wersja owsianki.
Owsianka z mojego dzisiejszego śniadania, to połączenie słodyczy bakalii i korzennej przyprawy do piernika. Super pomysł na rozpoczęcie dnia – szybka w przygotowaniu ( około 5 minut ) i mega smaczna 🙂 Dodatkowo przybliża nas do nadchodzących świąt 😉
Składniki:
- 1 szklanka mleka
- 5 łyżek płatków owsianych ( tradycyjnych nie błyskawicznych )
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 5 suszonych śliwek
- 2 łyżki kandyzowanych owoców
- 1 łyżka suszonej żurawiny
Płatki owsiane zalewamy mlekiem, dodajemy cukier wraz z przyprawą do piernika i gotujemy na małym gazie przez 5 minut. Od czasu do czasu mieszamy. W tzw. między czasie kroimy śliwki i kandyzowane owoce. Kiedy płatki będą miękkie, ale nie rozgotowane na papkę przelewamy owsiankę i dodajemy bakalie.
Szybko, prosto i smacznie. Takie powinny być śniadania 🙂