Płatki orkiszowe, płatki owsiane, otręby wszelkiej maści – coś z tych produktów zawsze musi być w naszej szafce. Wykorzystujemy je zarówno do wypieków jak i dodajemy do naszych sałatek czy też drugich śniadań.
Płatki orkiszowe dzisiaj proponujemy jako składnik drugiego śniadania. Taki słodki słoiczek ucieszy zarówno dorosłego jak i małego ucznia. A do tego jest szybki w wykonaniu ( co ucieszy mamę szykującą posiłek dla swego dziecka ). I pełen witamin 😉
Składniki:
- 150 ml jogurtu naturalnego
- 100 ml jagód lub borówek amerykańskich
- 1 brzoskwinia ( w sezonie zimowych zastąpić ją można brzoskwinią z puszki)
- 3-4 garści płatków orkiszowych
Do przygotowania tej potrawy nie używajcie jogurtu greckiego, gęstego. Wybierzcie tradycyjny, rzadki polski jogurt. Zwróćcie też uwagę na to czy jest on dosładzany czy nie. A jak przyrządzić taki słoiczek na lunch ?
Jest to danie bardzo proste i szybkie w wykonaniu. W pojemniku układamy warstwami opłukane i osuszone jagody, płatki orkiszowe i jogurt. Na koniec do pojemniczka wkładamy pokrojoną w kosteczkę brzoskwinię.
Jeśli lubicie takie nietypowe i szybkie drugie śniadania zapraszamy Was do zakładki lunch na naszym blogu 🙂 Pojawia się tam coraz więcej propozycji zarówno dla dorosłych jak małych uczniów.
Płatki orkiszowe – pomysł na lunch
