Surówka -w najbliższym czasie będzie gościła często na mym stole. Dziś surówka mocno rzodkiewkowa.
Surówka jest mega szybka w wykonaniu, ma niejedną twarz i … odpowiednia jest dla osób chcących zmienić odrobinę swą sylwetkę 😉 a ja do takich należę – pisałam Wam o tym tutaj. Dzisiejsza surówka jest odrobinę inna – ale smaczna. Do jej wykonania wykorzystałam liście rzodkiewki. Jak zwykle o tej porze przerywam grządki w warzywniaku więc – szkoda wyrzucić tyle dobrego.
Składniki:
- garść liści młodej rzodkiewki
- pół pęczka rzodkiewek ( ja wykorzystałam tradycyjne czerwone i żółte )
- plaster 0,5 cm sera typu feta ( w wersji light )
- mieszanka przypraw – kolorowe zioła do sałatek
- 1 łyżka oleju lnianego
Liście rzodkiewki myjemy i osuszamy. Rzodkiewki kroimy w plasterki, zaś ser w kostkę.
Teraz wszystkie składniki wykładamy na talerzyk, posypujemy ulubionymi ziołami ( ja wybrałam kolorowe zioła do sałatek ) oraz skrapiamy olejem.
Szybko, smacznie i troszkę inaczej. Można gości zaskoczyć. A inne propozycje na wykorzystanie liści rzodkiewki to – masełko ( klik ) albo surówka w śródziemnomorskim stylu ( klik )
A ja zawsze pozbywałam się liści rzodkiewek,niesłusznie, bo nie wiedziałam, że można je w taki fajny sposób wykorzystać. Super pomysł na sałatkę:)Pozdrawiam:)
można też je wykorzystać do zupy – ta przede mną 😉 za dni kilka pojawi się pewnie na blogu przepis 😉