Chleb z grilla pojawia się prawie na każdym grillowym spotkaniu. Najczęściej na rusztach kładzie się kromki gotowego chleba. Potem taki ciepły i chrupiący zajada z masełkiem, najlepiej czosnkowym.
Chleb z grilla można jednak przygotować w inny sposób. Postanowiłam zrobić go od a do zet sama – bo skoro pizza z grilla jest dobra, to czemu nie spróbować ? Przy okazji postanowiłam zgłosić go do konkursu „Nietypowo z grilla” . Może szczęście się do mnie uśmiechnie i będę mogła spędzić czas na nauce fotografii ? Wróćmy jednak do przepisu .
Składniki:
- 300 ml mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju
- 75 ml wody
- dodatkowo ok 2 łyżek oleju do grillowania
Do miski wsypujemy suche składniki. Dolewamy olej i 50 ml wody. Wyrabiamy wszystko na gładką masę i stopniowo dolewamy resztę wody. Ciasto ma być plastyczne.
Tak przygotowane ciasto podzieliłam sobie na cztery porcje. Każda z nich rozwałkowałam na grubość około 5 mm. Następnie przekazałam pałeczkę, a raczej widelec memu młodszemu dziecku i Pulpecja delikatnie nakłuwała placki – tak aby nie zrobić dziurek na wylot.
I placki były już gotowe do grillowania. Kładziemy je na ruszcie i grillujemy po około 5 minut z każdej strony. Można również nasmarować je delikatnie olejem przed położeniem na ruszt – ale tutaj wybór zostawiam Wam. Taki chlebek można również przygotować na patelni grillowej.
Każdy chyba uwielbia pieczywo z grilla. Dla Nas każda jego forma jest wyjątkowa, czy to pieczywo naan czy pizza, jak jest z grilla jest po prostu super
No i chlebek zrobię na sobotnim grillu 🙂 dziękuję za przepis. Grill sobotni jest obowiązkowy o ile jest pogoda 🙂 Dzieci szaleją przez cały dzień na świeżym powietrzu, Jest coraz cieplej i chyba trzeba zacząć oglądać baseny ogrodowe 😉 Wtedy w ogóle do domu wrócić nie będą chciały.
Tu znajomi mówili że są i fajne grille i baseniki dla dzieci.
Zaraz, czyli ten chleb nie wyrasta, tak? To bardziej będzie podpłomyk, co nie zmienia faktu, że wiem już co podaję na grillu w sobotę, dzięki za przepis!
Jaca wyrasta minimalnie. Do podpłomyka mu dalej niż do chleba stąd nazwaliśmy go chlebem.
Witam 😀
Gratuluję wygranej i udziału w warsztatach 🙂
Do zobaczenia w piątek na miejscu 🙂
Miło będzie poznać nowe osoby z tą samą pasją.